Nyheter

Trädgårdshöst med Peter och Tony

Publicerad: 2017-06-18

Peter Bengtsson (t.h.) träffar du på samtliga mässor i höst. På följande mässor träffar du också Tony Johansson: Borås, Västerås, Lidköping och Halmstad.

Upptäck glädjen att odla med Peter Bengtsson och Tony Johansson, kända från SVT:s Trädgårdskampen. De gästar årets mässa för att ge dig inspiration i höstträdgårdens tecken. Förutom en go’ stämning kommer det även att bjudas på både trädgårdsguiz och tävling. 

– Vi kommer prata om glädjen att odla och modet att våga prova på att göra saker på nya sätt. Vi vänder och vrider på vad som är vackert och snyggt, det finns så mycket som är det som man inte tänker på, så vi kommer ge dig lite nya infallsvinklar, säger Peter Bengtsson.

Han och Tony utlovar höstinspirerade trädgårdstips som kommer ger dig ork att igång tempot i trädgården. Vill du veta vilka träd det är dags att beskära och hur man klipper dem, hur du delar dina perenner eller vad du kan plantera så här års så är det några saker du kan få svar på.
– Hösten är en jättebra tid för trädgårdsarbete om solen lyser och det är härlig stämning – om det regnar kan man gott vänta, säger Peter och forstätter:

– Vi kommer titta på vad som ska skördas och smida planer inför nästa års plantering, hösten är exempelvis en perfekt tid för att anlägga nya rabatter. Det är också ett supertillfälle att göra större projekt.

Utöver föreläsning på mässan utlovas en härlig tävling och som Peter beskriver det kanske ”världens första trädgårdsquiz”.
– Det är supertrevligt och du har chans att vinna finfina priser! Du kommer behöva ha en och annan teoretisk och praktisk kunskap och ibland gäller det att vara lite kvicktänkt, säger Peter som inte vill avslöja allt för mycket.

Han och Tony håller också i tävlingen Trädgårdsfajten på mässan.
– Här sätts dina trädgårdskunskaper på prov på ett lustfyllt sätt. Alla får pris och de som vinner får ett extra fint pris, så anmäl er, det kommer bli superkul! säger Peter.

Självklart finns även möjlighet för dig att ställa dina egna frågor till Peter och Tony. – Vi älskar människor och vill gärna prata med folk och veta allt om hur dom har det, säger Peter.

Peter Bengtsson charmade svenska folket när han ställde upp i Trädgårdskampen, det var också där han träffade Tony Johansson som senare vann programmet. De fann varandra och har sedan dess jobbat ihop vid flera tillfällen, bland annat arrangerar de utställningsträdgårdar till villa- och trädgårdsmässor. För tillfället tävlar de i om vem som kan odla den största pumpan till höstens skörd, ett experiment de också kommer dela med sig om på mässan.
– Sist vägde min 50 kg och Tonys 100 kg men min blev stulen, det var någon som ”lånade” den på Halloween fast den kom tillbaka sedan så det fick ett lyckligt slut. Men i år ska jag odla en som är så tung att man inte orkar sno den, berättar Peter.

Hur kompletterar ni varandra?
– Tony är ju liksom ett uppslagsverk, en fantastisk kille som gjort allt, provat allt och kan nästan allt. En otrolig kunskapskälla och inspirationsbank. Han är verkligen kung. Man kan fråga honom vad som helst. Han är ett strå vassare än mig, men jag är väldigt bra på att hitta på roliga idéer och skojiga lösningar som är okonventionella, så tillsammans blir vi liksom ett geni.

Peters egna intresse för trädgården kom när han köpte hus i Ysby, utanför Laholm, och med det en 3000 kvadratmeter stor trädgård.
– Trädgården lärde mig att jag måste vara intresserad av den och visade mig att det finns en helt underbar värld där jag kunde skapa fantastiska saker tillsammans med den. Vi hjälps åt jag och min trädgård och i samklang med den hittar vi på de mest härliga, fantastiska och roliga ting, det tycker jag är väldigt fint. Måste lyssna med ett öra mot jorden, säger Peter.

Förutom den egna trädgården berättar Peter att han även har ockuperat en rondell som ligger i närheten av sitt hus, där han och grannarna planterat massor tillsammans. Han driver också en samlingsodling ihop med sina grannar och utöver det har han även 2 hektar skog på sitt sommarställe.
– Där håller jag på och planterar olika träd som jag kommer gå att njuta bland om 50 år, säger Peter.

Hur hinner du med?
– Jag är snabb, rationell och lite slarvig, det tror jag är viktig.

Av allt du odlat, har du någon favoritväxt?
– En av mina specialiteter är att jag har flera favoritväxter och växlar mellan dom. Först kommer jag på att jag älskar magnolior och skaffar 30 träd och sedan kommer jag på att jag älskar rosor och skaffar 150 rosor och sedan blir jag kär i Veronika och sedan börjar jag älska pioner och så pågår det, så jag är ”växlig” kan man säga.