Nyheter

Inredningskurs på Bomässan – gör en moodboard med Maria Celin

Publicerad: 2017-09-18

Inredaren och programledaren Maria Celin gästar alla Bomässor under 2017. Foto: Patrik Forsberg

Vill du veta hur du lyckas med heminredningen? Börja med att samla dina tankar och idéer på en moodboard. Inredare Maria Celin visar dig hur, på mässans gratis kurser.

– En moodboard är en slags känslokarta över hur du vill att det ska se ut hemma. Det är inte så många som orienterar utan karta mitt i skogen, men inredning gör man ofta efter impuls och köper det man tycker är fint, utan att tänka på vilken stil man vill ha, om det till exempel ska kännas ”industriellt” eller ”lantligt”, säger Maria Celin.

På mässan får du möjlighet att delta i en gratis kurs och tillverka din egen moodboard tillsammans med Maria.
–  Det kommer att finnas massa tidningar, träprover, färgprover och tygprover så att du kan sätta ihop din egen lilla karta. Du kan exempelvis ta reda på vilka träslag du vill vi ha genom att sätta bilder på dom bredvid varandra för att se hur det passar ihop, säger Maria som kommer ge råd kring hur du får ihop inredningen för att skapa den känsla du önskar i hemmet.

Allt material är gratis och självklart får du ta med dig din moodboard hem. Din färdiga moodboard kommer att sedan ge dig en bild över hur inredningen ska se ut när det blir färdigt. Något som kan komma särskilt väl till pass om ni är två i hushållet.
– Jag brukar tipsa par om att göra varsin moodboard i varsitt rum och sedan visa dom för varandra. Det är jätteroligt att se hur den andra tänkte. Sedan kan ni ta de saker som är viktigast och se hur ni får ihop det på en gemensam moodboard, säger Maria.

Vill du förbereda dig för kursen är ett tips att ta kort på hur det ser ut i ditt hem eller på en detalj du gillar.
– Ofta bygger inredning kring en känsla som man vill ha. Det kan vara en urna från Tunisien eller ett ärvt gods som man utgår ifrån som start. Har du en favoritpryl så ta gärna ett foto på den så kan vi bygga vidare utifrån färg eller stil. Det kan också vara ett tygprov eller färgprov från något du vill bevara, säger Maria.

Maria Celin har jobbat med inredning i 15 år och är aktuell i tv-programmet ”Arga Snickaren”. Hur är det att vara inredare i programmet?
– Man känner att man hjälper människor på riktigt. Det är underbart när familjen öppnar dörren till rummet man gjort.

Vad har vart den största utmaningen?
– Det är en väldigt tight budget så man får verkligen inreda med uppfinningsrikedom. Även om det är planering flera veckor innan så dyker det ju alltid upp utmaningar när man väl står där. Men vi är ett helt team som ger allt en hel vecka och kämpar hela nätterna. Det är fantastisk stämning!

Inredningstips från Maria

  • Forma en tanke vad du vill uppnå för att minimera felköp
  • Om du renoverar och är ute och shoppar, ha med litet kit i fickan med saker som du redan valt, ex. bit av tapet eller färgprov, då kan du göra ett medvetet val när du exempelvis är ute och ska köpa gardiner eller kuddar. Det är ofta svårt att minnas färger.
  • Tänk växter! Exempelvis golvväxter gör så stor skillnad, de får hemmet att leva på ett helt annat sätt.
  • Blanda gammalt med nytt. Många köper in ett helt nytt bohag men det måste blandas upp för att få den där sköna hemmakänslan, det kan vara en gammal koffert eller att du ställer in en gammal äppellåda som sängbord.

Maria Celin

  • Egenföretagare som jobbat med inredning i 15 år, både med privatpersoner och företag och har inrett allt från bankkontor till restaurangmatsal till bostäder inför visning
  • Inredare i kanal 5:s program ”Arga Snickaren”
  • Tidigare programledare i TV3:s program ”Husräddarna”
  • Bloggare på Expressens ”Leva & Bo”
  • Driver webbshoppen berlinervintage.com