Årets största bygg- & boendehelg i Västerås!


Sorry, this entry is only available in Swedish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Aldrig har energifrågan varit så aktuell som nu. Energianvändningen påverkar högst påtagligt din vardagliga privatekonomi men även värdet på din bostad. På Stora Scenen berättar Bomässans energiexpert Lars Andrén om hur du kan påverka din situation på kort och lång sikt. Och bjuder på en och annan framtidsspaning. 

MÖT ENERGIEXPERTEN LARS ANDRÉN PÅ BOMÄSSAN 2023: Det är inte utan att dagens energipriser engagerar. Inte minst syns det på löpsedlarna. Från att ha varit något som mest haft en roll i skymundan till att vara det stora dagliga diskussionsämnet så har även energiexperterna fått bråda dagar. För Lars Andrén räcker knappt arbetsdagarna till för att möta efterfrågan på föreläsningar och allehanda frågeställningar. Energieffektivisering, låga driftkostnader, energieffektivt byggande, solel och verkningsgrader är ord som ständigt figurerar runt honom. Både i tal och skrift, den senaste boken är en omarbetad version med mer fakta om både solel och solvärme, komplett med checklistor att bocka av inför inskaffande av solpaneler, allt för att skapa en trygg och lönsam investering – oavsett om du är villaägare, lantbrukare, näringsidkare eller fastighetsägare. 

Sedan 80-talet har Lars pratat om energieffektivt byggande, solenergi i alla dess former och förnybar energi i allmänhet.

  – Jag blev ingen rockstjärna som jag drömde om när jag var ung, men jag fullkomligt älskar att stå på scenen. Att föreläsa om solenergi är mitt sätt att uppnå rockstjärnestatus. Jag har praktiskt tagit fått se hela Sverige och mött många, många solintresserade privatpersoner, företagare och andra aktörer, säger Lars. 

En av de vanligare frågorna Lars får är frågan om solen lyser tillräckligt mycket i Sverige? 

– Absolut, det gör den. Solinstrålningen räcker till och blir över. Med den utveckling som jag ser på lagringsfronten kommer vi kunna hantera vår egen energilagring på helt andra sätt än idag, så att vi alla, mer eller mindre, blir våra egna ”elbolag”. 

Men om man nu inte har möjlighet att själv installera solpaneler på sitt eget hus så finns det en uppsjö av andra energismarta saker man göra för att minska sin energianvändning. Lars själv bor i ett hus utan solpaneler men det har han löst genom att köpa aktier i en solpark. På det sättet får han solel, fast inte från sitt eget tak utan från solparken. 

– Att dra ner på värmen, använda ledbelysning och låta bli att stryka skjortan är små saker som ger effekt, även det lilla gör skillnad. Låt bli att använda mikron för att tina maten, tina i kylskåpet, använd vattenkokaren i stället för att koka vatten på spisen är andra saker som är lätta att förändra utan att det påverkar så mycket. Att byta ut trädgårdsmaskiner till batteridrivna som är laddade på solel ger inte bara effekt på elräkningen, det blir även tystare och bättre för omgivningen och inte minst bingo för miljön och klimatet, säger Lars. 

Något Lars även pratar sig varm om är att bygga passivhus. Till att börja med gäller det att placera huset så att solen kan ge ljus och värme genom fönstren och att det blir lättare att lägga solfångare och solpaneler på taken, även hur rummen placeras i huset har betydelse. 

– Mot norrsidan är det bra att placera sovrum och badrum med små fönster, de större vistelserummen placerar du mot söder för ljuset och värmens skull. Och glöm inte isoleringen och ventilationen. Görs det på rätt sätt så krävs det så lite energi så att du mer eller mindre klarar det årliga energibehovet med solenergi. Då får du någonting som kallas för ett nollenergihus, säger Lars. 

Lars är övertygad om att vi inom kort kommer att ha kommersiella fönster som har inbyggda solceller och därmed både fungerar som fönster och elproducenter. 

– Tekniken finns, materialet finns och solenergin bara väntar på att fångas in. Snart kommer det vara så låga merkostnader för den här tekniken att det kommer finnas i alla fönster.

 

 

Vad du kan göra redan nu för just din energisituation:

När det går: fundera över om vissa saker kan göras när belastningen på elnätet är lägre. Till exempel ladda elbilen, stryka skjortan, tvätta och diska (under förutsättning att du är hemma och kan bevaka). För att inspirera och se nyttan är det alltid bra att börja med det som är enkelt och ger tydliga resultat. 

  • Planera upptining av fryst mat, tina i kylen istället för i mikron.
  • Använd termos, stäng av kaffekokaren så snart kaffet är bryggt.
  • Vattenkokare är mycket energieffektivare än kastrull på spis.
  • Fyll tvätt- och diskmaskinerna, bättre att hängtorka tvätten (helst med avfuktare)
    än att använda torktumlare. Behöver allt tvättas? Pröva att vädra plaggen ibland. 
  • Byt ut till LED-lampor och prioritera belysningen i de rum som används. En LED-lampa förbrukar 80 procent mindre el och håller 10–20 gånger längre tid än en vanlig glödlampa.
  • Stäng av stand-by adaptrar till mobiltelefoner, tv, datorutrustning med mera. 
  • Handdiska inte under rinnande vatten och prioritera diskmaskinen före handdiskning. 
  • Glöm inte lock på kastrullerna och anpassa kastrullens storlek efter spisplattan. 
  • Sänk om möjligt inomhustemperaturen – sovrum och kök kan i allmänhet hållas lite kallare och sällskapsrum lite varmare.

Fakta om Lars Andrén:

Lars Andrén har varit ordförande i branschorganisationen Svensk Solenergi under 20 år och även varit ordförande i Föreningen Sveriges Energirådgivare några år. För ett par år sedan nominerades Lars till det prestigefyllda EU priset Roger Lerón. Ett pris som stiftats av FEDARENE, ett europeiskt nätverk med över 70 medlemmar bestående av energiaktörer och lokala/regionala energikontor för sitt inspirerande och mångåriga engagemang för energifrågor i allmänhet och solenergi i synnerhet.

På Bomässan lyssnar du till Lars Andrén på stora scenen. Välkommen!

Artikeln är ur Bomässa Magazine 2023