För dig med egen brunn


Sorry, this entry is only available in Swedish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Den som har egen brunn måste tänka på att hålla vattnet rent för sin hälsas skull. Och egentligen handlar det mest om att få in rutinerna. Thomas Utter från JMS Vattenrening hjälper dig på vägen.

– Det är viktigt att göra regelbundna analyser av sin brunn så att man vet vad man har för förutsättningar eller vad man eventuellt behöver ta bort. Rekommendationen är att göra en analys var tredje år om man har en egen brunn. Den som har en grävd brunn eller som renar sjövatten bör kolla oftare, säger Thomas.

Måste man kolla vattnet även om det inte ser konstigt ut? 

– Ja, det finns många dåligheter som kan finnas i vatten men som inte syns eller känns på smaken. Arsenik och uran är till exempel giftigt men ofta luktfritt och märks inte alls. Så det är bra att ta för vana att kontrollera regelbundet.

Finns det några vanliga misstag som folk gör?

– Att man använder ett för stort tryckkärl. Bor man till exempel på en gammal gård som tidigare haft lantbruk med många djur är det vanligt att man behållit de stora tryckkärlen. Men det tar tid för ett vanligt hushåll att omsätta den mängden vatten och det ökar risken för bakterier. Därför är det bättre att välja ett mindre tryckkärl som omsätter vattnet dagligen, så att man inte dricker gammalt vatten.

Vad är det vanligaste ni brukar behöva hjälpa till med?

– Vi hjälper till med att kolla vattnet och göra eventuella installationer av filter om det behövs. Fler och fler börjar få upp intresset för dricksvattnets kvalitet, man vill kolla när man får småbarn eller barnbarn. Något som är ganska vanligt i Norrköpings kommun är att man hittar flour eller flourid i vattnet, vilket kan förstöra tanduppbyggnaden hos barn. Genom regelbundna kontroller slipper man sådant.