Ladda bilen hemma – tänk på detta


Sorry, this entry is only available in Swedish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Att köra elbil är inte enbart bra för miljön, det är även en ekonomisk fördel. Milkostnaden hamnar ofta någonstans mellan två och tre kronor. Men det mest praktiska är förstås om du dessutom kan ladda bilen själv hemma under natten. Johan Ringström från Väner Energi jobbar med installation av laddboxar för elbilar och berättar vad du behöver tänka på innan du laddar bilen hemma.

På Bomässan kommer Väner Energi finnas på plats i sin monter och svara på frågor kring laddboxar. De kommer även ha med sig laddboxen GARO GLB och erbjuda den till ett mässpris.

En laddbox är alltså en box med ett uttag eller med en fast monterad laddkabel, laddboxen matas direkt från elcentralen och är konstruerad att tåla hög ström under en lång tid vilket inte ett vanligt hushållsuttag hemma är konstruerat för att göra. Elsäkerhetsverket avråder från att ladda direkt i eluttaget eftersom det även kan innebära en säkerhetsrisk. Laddboxen kommunicerar sedan via laddkabeln med bilen och om något går fel så avbryts laddningen. 

– Det första man bör göra är alltså att välja vilken laddbox man vill ha. Vilken effekt man kan ladda med och vilken typ av kontakt man behöver. Jag rekommenderar att välja en laddbox med lastbalansering som känner av husets energiförbrukning vilket gör att inte huvudsäkringarna överbelastas. Tänk också på att välja en laddbox med rätt jordfelsskydd, förklarar Johan.

Det finns även mer avancerade laddboxar som via wifi kan kopplas till en mobilapplikation. Genom appen kan man sedan övervaka och schemalägga laddningen och få fram statistik över hur mycket el som förbrukats och när. Vissa laddboxar har även en så kallad RFID-funktion vilket gör att obehöriga inte kan använda laddboxen för att ladda sin bil.

– Sista steget är att kontakta en behörig elinstallatör. Om man väljer att anlita oss på Väner Energi så hjälper vi till med både val av laddbox och själva installationen.

Naturvårdsverket har ett bidrag för den som vill installera laddbox hemma. Bidraget ger halva kostnaden tillbaka upp till en summa på max 10.000 kr. Väner Energi kan även hjälpa till med hur man ansöker om bidraget.