En strandtomt mitt i stan


Sorry, this entry is only available in Swedish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Konsten att maximera ditt hem och gå från trångt och mörkt till ljust och luftigt.

Önskar du att det var lite luftigare hemma, bättre ljusinsläpp eller att få plats med den där köksön du alltid drömt om. Planer på att bygga om eller till huset brukar ofta komma smygande när man bott in sig ett tag eller det blir fler eller färre boende i hemmet. Den som skall bygga om sitt hem står ofta inför en stor investering och det är viktigt att ha tänkt igenom det ordentligt redan från start. Dorothy Andersson på D.A. Interior & Design, hjälper sina kunder från början. 

– Det gäller att skapa rätt förutsättningar för hemmet både utifrån kundens drömmar, behov och plånbok förstås, berättar Dorothy. 

Ofta bor man länge i sitt hus och, behoven förändras över tid. Ibland behövs ett rum till när det blir tillökning i familjen eller färre rum när barnen flyttar ut.

– Vi har alltid fokus på funktionalitet och vilken känsla man vill skapa i sitt hem. Det handlar ofta om att skapa mer umgängesytor och att få ett ljusare och rymligare intryck i huset, berättar Dorothy. 

Dorothy förklarar att det är väl investerade pengar att ta hjälp från start. Ofta får de upp-drag där bygget redan börjat, innan det har skissats på olika möjliga alternativ. Då kan ombyggnationen bli dyrare i slutändan än om tiden lagts redan i början och man tänkt till från start. 

– Vi inleder med ett skissarbete baserat på fastighetsägarens önskemål och budget och vilka förutsättningar som finns i den befintliga planlösningen. Nästan allt går att göra men är ju en kostnadsfråga. I äldre hus kan det finnas en murstock att ta hänsyn till eller inkopplingar för vatten och avlopp  som gör att man kan tro att det är svårare att flytta eller anpassa efter än vad det egentligen är. Ofta går det att öppna upp för nya fönster eller hänga av en bärande vägg för att hitta en lösning. 

– Vi hittar ofta lösningar som husägaren inte själv har tänkt på men som gör precis den stora skillnaden som de är ute efter. Det är väldigt roligt och spännande att få vara med och skapa nya funktioner och lösningar, fortsätter Dorothy. 

På D.A. Interior & Design tas hänsyn till helheten. Planeringen startar med att fokusera på det långsiktiga målet. Hur länge ska man bo i huset, ska det öka värde för en framtida försäljning eller kanske göras om för den som precis köpt huset. Ett som är säkert är att en genomtänkt och väl planerad uppdatering av huset nästan alltid leder till ett ökat värde för fastigheten.

– För att maximera värdeökningen tar vi fram genomtänkta förslag till anpassningar, färgskalor och ytskikt så ditt hem känns unikt och harmoniskt samtidigt som man bibehåller en tidlös design, förklarar Dorothy. 

– En planskiss ritning är en mycket bra investering för vidare beslut till en rimlig kostnad, fortsätter Dorothy. En liten förändring kan göra en stor skillnad, avslutar kreatören och välkomnar till ett besök i monter A-12. 

5 tips & tricks från Dorothy när du börjar planera för att uppgradera hemmet och skapa nya förutsättningar för ditt boende. För ett hem att bo, leva och trivas i.

1. Planera. Se planeringsfasen som en utav de viktigaste delarna av din byggnation. Gör en önskelista, samla inspirationsbilder och diskutera och jämför vilken stil som passar ditt hem bäst. Den bästa investeringen är att skapa ytorna och rymden du behöver i längden.

2. Förutsättningar. Vad är er dröm och hur ser tidslinjen ut? En full makeover snarast möjligt eller en plan som håller för att genomföra steg för steg – av egen fart eller med hjälp av hantverkare. Vad finns det i huset att ta hänsyn till, fast inredning, kopplingar, vatten och avlopp eller bärande delar. Det mesta går att lösa men det kan vara mer kostnadseffektivt att hitta nya lösningar för att behålla de fasta delarna.

3. Funktion. Hur vill du använda ytorna i ert hem, vart umgås ni, var hänger ni, var leker barnen, var vilar ni, behöver ni större plats för matlagning, mer plats för förvaring. Låt tankarna gå ett par varv. Vad är de viktigaste funktionerna för er?

4. Ljusinsläpp. Hur ligger huset i förhållande till väderstrecken. Hur kan huset i slutändan möbleras för att optimera ljusinsläpp och minimera insyn.

5. Utsikten. Hur ska planlösningen och fönster vara placerade för att ge dig bästa tänkbara känsla när du går in i rummet eller tittar ut genom fönstret. Tänk på vilken utsikt du vill ha när du dricker morgonkaffet eller ditt kvälls te.

6. Budget. Bestäm i förväg vad det får kosta och håll er till det. Det finns trix man kan göra för att hålla ned kostnaderna under resans gång.

 

Om D.A. Interior & Design AB

Ett företag som arbetar med planering, interiör och design i om och tillbyggnationer. Företaget hjälper sina kunder att forma efter funktionalitet och skapa hem i harmoni.