Modernisera dina gamla fönster


Sorry, this entry is only available in Swedish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

När det kommer till att renovera fönster är det vanligt att många byter ut hela baletten med trä och allt. Stefan Johansson på Götene glasmästeri vill uppmana folk att tänka om och bevara de gamla kvalitetsfönstren.

I monter A23/B12 träffar du Götene glasmästeri.
 

– Fönster från 60-talet och äldre har ofta virke av väldigt god kvalitet. Många byter faktiskt ut sina fönster helt i onödan! Bara för att fönstren klagar eller färgen lossnar behöver de inte vara dåliga. Med den trä-kvaliteten som finns i äldre fönster kan de ofta stå utan färg och ändå inte ruttna. Och det är nästan bättre ju äldre de är, säger Stefan.

Konsten att välja virke
Förr i tiden valde man ut fönstervirket med större noggrannhet och därför står de sig så bra än idag, förklarar Stefan vidare. Det var virke som växte långsamt, var kådrikt och hade tätt mellan årsringarna. Man sorterade för hand för att få det bästa virket till fönster. Det gör ingen numera.
– Idag ska allt gärna gå väldigt fort. Därför är det bra att bevara det gamla hantverket som kan hålla i många år till.

Moderna glas i gamla fönster
Götene glasmästeri har specialiserat sig på att just modernisera äldre fönster. Deras idé är att behålla det gamla originalfönstret och förnya glaset. De tar bort befintliga glas i fönsterbågen och skruvar ihop den så att den inte längre går att dela.
– Därefter sätter vi in en isolerglaskassett. Du får behålla din gamla karm och båge men vi bygger om det till ett energieffektivt fönster. Du slipper fönsterkitt och att putsa mellan glasen och du får lägre energikostnader. Dessutom är det billigare att göra den här moderniseringen än att byta hela fönstret, säger Stefan
Johansson avslutningsvis.

STEFANS 3 tips 

Vill du renovera fönstren själv, tänk på detta:

  1. Var noggrann – annars får du göra samma jobb några år senare.

  2. Låt det ta tid. Du kan inte fixa hela kåken på en semestervecka. Satsa på t ex två fönster om året och gör det ordentligt.
  3. Läs på. Sätt dig in i hela arbetet och få en överblick innan du
    börjar.