Prova närproducerad rom av högsta kvalitet


Sorry, this entry is only available in Swedish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Leif Lundberg är glasblåsare sedan många år tillbaka och har i sitt arbete ofta fokuserat på glasföremål för industriellt ändamål. Men på den kreativa verkstaden utanför Löberöd i Skåne tillverkas även rom. 

Utifrån lust att skapa och med hjälp av ny teknik tillverkades Lundberg Classic Golden Spice. 

Golden Spiced är en rominspirerad dryck som bygger på en flera hundra år gammal tradition från Västindien. Det hela startade när glasblåsaren Leif Lundberg såg ett tv-program där Whiskey tillverkades på ett nytt sätt, och det väckte hans kreativitet. 

I tillverkningsprocessen använder han sig av ultraljud, ekplank och ström. Det gör att han kan tillverka drycken på ett par dagar, istället för år som det tar i vanliga fall. 

– Det handlar om att få till rätt lufttryck för att frigöra dryckens smakämnen och färg. Resultatet håller hög kvalitet och är i allra högsta grad jämförbart med drycker som tar flera år att tillverka. Jag vill påminna människor om värdet av äkta njutning utifrån devisen ’fast process – slow living’ och vi tillsätter självklart inga färgämnen, säger Leif. 

Med drycken kommer, från de mustiga sockerrören och toner av svagt rostad ek, en arom av lugnt och lantligt tempo, där storstadens stress och oljud är långt borta. Samtidigt genomsyras drycken, såväl som allt Leif skapar, av en konstant kreativitet. I en artikel berättade hans fru att hon ibland måste ta över ratten när de är ute och kör bil, för att Leif får en idé som han måste fokusera på. 

– Precis en sådan idé var drycken också. Jag tog hjälp av nära och kära för att hitta rätt smakmässigt, säger Leif. 

Drycken finns i Systembolagets sortiment, efter mycket om och men och byråkratiska turer fram och tillbaka. Leif beskriver det som en sten i skon som slutligen försvann. 

På Systembolaget klassificeras Leifs drycker som spritdryck. Detta för att den tillverkas i Skåne och rom är kopplat till en viss del av världen. 

Läs mer på lundbergclassic.se och besök deras monter på mässan. 

 

DRINKTIPS!
GOLDEN SPECIAL  1. Häll 4 cl Lundberg Classic Golden Spiced i ett highballglas  2. Addera 1 tsk strösocker  3. Lägg ner stora iskuber till toppen av glaset. Fyll upp med Schweppes Lemon.  4. Toppa med klyfta lime.  5. Servera med sugrör.  6. Njut!