Så tar du hand om din eldstad


Sorry, this entry is only available in Swedish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Att ha en eldstad hemma är både mysigt och praktiskt, särskilt under de kalla årstiderna. Men för att de ska hålla så länge som möjligt och för att behålla tryggheten finns det några viktiga saker att tänka på. Raymond Fransson från Raymonds mur tar upp det viktigaste. 

Skicka in en anmälan innan installation. Före en installation av din eldstad så måste du göra en anmälan till din kommun som sedan återkommer med ett startbesked. När installationen är genomförd så behöver du kontakta din sotarmästare/brandskyddskontrollant för att få en besiktning av rätt utfört arbete. Raymonds mur kan förstås hjälpa till med dessa delar också. 

Stryp inte spisen för mycket. Att strypa lufttillförseln gör så att elden varar längre, men det ökar också risken för att tjära bildas i skorstenen – vilket kan leda till skorstensbrand. Men det är svårt att säga någon generell regel för hur öppet spjället bör vara, det beror på skorstenens längd. Ett knep är att titta på lågorna. De ska vara ljusgula i topparna – då har du ren förbränning. Är de mörkröda och rör sig sakta har du en icke-ren förbränning, vilket kan leda till skorstensbrand. Prova att justera via spjället. Blir det inte bättre – ta hem någon som får kontrollera vad som är fel. I vissa fall sitter något i kanalen som inte ska vara där. 

Mår kakelugnen som den ska? Har du kakelugn kan du titta så att den står rakt efter väggen och inte börjar luta utåt. Med tiden får en kakelugn allt större fogar och plattorna börjar röra på sig. Om en eller två plattor har rört sig längre ut i rummet än övriga är det dags att låta någon undersöka saken. Sköter man en kakelugn håller den i 100 år!

Elda inte för hårt. Det är vanligt att elda för hårt i kakelugnen. Den är till för
att värma rummet den står i, inte hela våningen. Om du driver på för hårt blir den överbelastad. I vissa fall kan en kakelugn eldas sönder på två eller tre år. Även en kamin bör eldas med viss varsamhet eftersom bjälklagret kan bli överhettat. Följ eldningsinstruktionerna från leverantören.