Så lyckas du med dina tomater – tomatexperten tipsar


Han har 750 olika tomatsorter hemma, äter flera tomater om dagen, och driver Sveriges största tomatklubb. Möt Åke Truedsson som – inte helt oväntat – älskar tomater och som på Bomässan kommer att dela med sig av både sin kunskap och kärlek kring dem.  

– Tomater är både goda och mycket nyttiga. Jag äter dem varje dag, minst en men oftast flera. Äter även gärna produkter som är tillverkade av tomater, eftersom de oftast är ännu nyttigare än färska. Tomater kan till exempel reducera risken för att drabbas av cancer. Man kan helt enkelt inte undvika att älska tomater, konstaterar Åke.

Idag är Åke en av Sveriges allra främsta tomatexperter. Det har han blivit genom att systematiskt försöka lära sig så mycket som möjligt om den lilla röda tomatfrukten som vi förr kallade för kärleksäpple. Åke har studerat vilda tomater i Peru, besökt genbank i USA, djupdykt i tomatens historia och läst många vetenskapliga undersökningar. Självklart har han även odlat dem själv!

– Jag odlade min första tomatplanta när jag var tolv år. Jag är en bondson som började odla själv redan när jag var sju år ungefär. Idag har jag cirka 750 olika tomatsorter hemma. 

En tomatklubb för att bevara mångfalden

Tomatklubben föddes redan år 1987 som en reaktion på den dystopiska framtid man ansåg att fröodlingen gick mot i och med EU:s intåg.

– Jag insåg att vi var på väg mot ett Europa med få sorter odlade, av några få men stora multiproducenter. Som medlem i Tomatklubben är man med i en genbank för tomater och kan därigenom prova på olika typer, färger och smaker. Vi håller även kurser om tomater och odling för att öka kunskapen, berättar Åke.

Åke har även skrivit ett tiotal böcker om trädgård, odling och tomater. Några av de kändaste är ”Odla tomater” och ”Odla grönsaker”. I och med både Tomatklubben och sina tomatböcker har han ökat intresset för hobbyodling av tomater i Sverige och spridit kunskap om just tomatens mångfald.

– En person som är allergisk mot röda tomater kan till exempel äta vita och gula, något man inte kände till tidigare. Genetisk mångfald är den största skatten på vår jord. Det är viktigt att vi tar tillvara!

Så lyckas du med dina tomater – tomatexpertens 3 bästa tips
  1. Börja inte att så för tidigt.Om du sår för odling ute i ett kallväxthus utan värme kan du börja 15 mars med att så inomhus. Om du sår för ett växthus med värme så är det 1 mars som gäller. Och om du för att odla i kruka bör du vänta till 1 april.
  2. Driv plantorna på rätt sätt.För att få kompakta plantor så ska du först driva dem inne vid ca 20-23 grader och sedan utomhus under svala nätter vid 12-15 grader.
  3. Ge kärlek.Tänk på att man måste ge för att kunna få; gödsel, bra jord, vatten, ljus, värme och kärlek.