Skaffa solel – lättare än du tror


Sorry, this entry is only available in Swedish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Intresset för solenergi är stort, ändå är det bara 0,2% av vår energitillförsel i Sverige som kommer från solel. En vanlig anledning till varför man inte valt att lägga om till solenergi brukar vara att det känns krångligt eller att man tror att ens tak inte är tillräckligt soligt. Solsystem vill vara med och förklara och förenkla så att fler vågar ta steget att lägga om till solel.

Missa inte Peters föredrag om solel på Bomässan där kommer han reda ut fler missförstånd. Han finns även på plats med sina kollegor i Solsystems monter för att svara på frågor.

– När man kommer till oss behöver man inte kunna någonting alls. Vi håller kunden i handen under hela processen, vi projekterar, kalkylerar, söker investeringsstöd, monterar och säkerställer att allt fungerar som det ska, förklarar Peter Svensson som jobbar på Solsystem.

Att installera solel innebär en installationskostnad vid start, som man sedan beräknas tjäna in efter ungefär tio år. Därefter har man i princip ingen energikostnad under resten av husets livstid. Många avskräcks på grund av installationskostnaden men Peter tycker vi måste ändra vårt förhållningssätt och börja se solel mer som en investering inte bara en kostnad.

– På samma sätt som vi renoverar köket och ser det som en investering i husets värde på lång sikt, så måste vi börja se omläggning till solenergi som en investering. Skillnaden är att ett nytt kök tjänar du först på när du ska sälja huset medan en investering i solel börjar betala tillbaka från första dagen det är igång.

Ett annat vanligt missförstånd är att det bara skulle vara vissa tak som tjänar på att installera solpanel. Enligt Peter måste takytan varken vara perfekt eller ligga i söderläge.

– Min erfarenhet är att de allra flesta har ett tak som ger bra avkastning. Inte heller våra långa mörka vintrar ska behöva hindra någon från att lägga om till solenergi. Om man slår ut vår produktion av solenergi på hela året så kommer vi upp i lika många soltimmar som tyskarna och där har man redan 10% av sin energitillförsel som kommer från solel.