Inspireras av matresenären Tareq Taylor


Sorry, this entry is only available in Swedish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

På Bomässan i år får vi finbesök av den kritikerrosade gourmetkrögaren Tareq Taylor. Den karismatiske kocken gästar mässan, håller inspirerande föredrag och signerar sina böcker. Ta chansen och möt vinnaren från “Kockarnas Kamp” på Bomässan!

Lyssna på Tareqs inspirerande föredrag
Du hittar programmet med tider på respektive mässas sida, klicka här!
(Programmet presenteras ca 2 veckor före aktuell mässa)

Tareq Taylor är en av Sveriges mest kända kockar.  Hans TV-serie Tareq Taylor’s Nordic Cookery visas i över hundra länder, och i Sverige är han bland annat känd från TV-program som Trädgårdstider, Kockarnas Kamp, Historieätarna och Go’kväll. Han är även en  kritikerrosad gourmetkrögare som idag driver  restaurang Kockeriet i Malmö.

Vilka basvaror har du alltid hemma?
– En sak som jag alltid ser till att ha hemma är ägg och lök. Då har man en bra grund att utgå från.

Vad kan man förvänta sig om man kommer på middag till dig?
– Hemma lagar jag gärna vad jag skulle definiera som enkel och ärlig mat, som till exempel en enklare gryta, eller kanske en sallad med grillat på sommaren. Är vi många som ska äta brukar jag laga en  enkel men god soppa, baka ett  surdegsbröd och sedan ställer jag fram det på bordet tillsammans med kanske femton olika tillbehör, som till exempel inlagda grönsaker, oliver, charkuterier, ostar. Och så får gästerna sedan toppa sin soppa med vad de själva vill. Jag lagar nästan aldrig mer avancerade rätter hemma.

Du har ju skrivit mycket om nordisk mat, vilken är din nordiska favoriträtt?
– Något som är väldigt gott men som man inte hittar så ofta är
souvas, det vill säga renkött som är gravat och lätt rökt. Sedan älskar jag isterband med persiljestuvad potatis och inlagda rödbetor. Mums, nu blev jag jättesugen på det när jag pratade om det.

Vad är årets mattrend?
– En trend som funnits ett tag nu är att man mer och mer väljer att köpa kvalitativa ingredienser. Man prioriterar det man stoppar i sig på ett annat sätt än att det enbart ska passa in i någon diet, och man är beredd att betala lite mer för högre kvalitet. Att äta hälsosamt handlar inte längre bara om att räkna viktenheter utan att stoppa i sig bra byggstenar och mat tillagad från grunden. Det tycker jag är positivt och hoppas att vi blir ännu duktigare på under det här året.

5 snabba frågor:

Favoritplats?
Köket.

Favoritmöbel i hemmet?
Soffan.

Möbel du ångrar du köpt?
Ett hallbord som nu står nere i källaren.

Vilken är den vanligaste frågan du brukar få?
Var har du alla dina medaljer?

Vilket rum har du lagt ner mest kärlek på?
Det får nog bli köket också. Kanske inte helt oväntat.