Supertrendigt eller tidlöst badrum?


Sorry, this entry is only available in Swedish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Carraramarmor, fiskbensmönstrat eller bara vitt? Att välja nytt kakel till sitt badrum eller kök kan både vara kul och kreativt men även fyllt av svettig beslutsångest. Vad ska jag välja? Vad blir snyggt? Och vad kommer vara ett bra val även om tio år? Några som har koll på både senaste trenderna och mer tidlösa mönster är Kakeltema. Här delar kakelexperten Kristoffer med sig av några tips.

– Just nu är marmor-looken och skiffer väldigt hett. Men även många olika mönster som hexagon, fiskben och andra mosaikformationer. Det roliga är att badrummet kan verkligen bli det snyggaste rummet i hela din bostad. Vi försöker alltid hjälpa kunden att vidga sina vyer. Man behöver inte bara ha grått golv och vita väggar. Det finns så mycket roligt att välja på, berättar Kristoffer från Kakeltema i Jönköping.

Men kanske är det våra mörka vintrar i Sverige som styr, för ljusa vita, plattor är fortfarande Kakeltemas absolut mest sålda produkt.

– Ja, med risk för att låta lite tråkig, så måste jag erkänna att vita plattor fortfarande säljer väldigt mycket. Men roligt att se är att kunderna vågar sticka ut allt mer. Och de vita plattorna säljs allt oftare i kombination med en något mer vågad fondvägg.

Kristoffer tipsar om att man även kan tänka på att försöka välja olika typer av material och slutfinnish för att frångå ett helt sterilt vitt badrum. Matt kan blandas med blankt. Och måste plattorna vara helt fyrkantiga? Kanske kan du vara kreativ med deras form och placering? Något som är väldigt trendigt just nu är den vita marmorn.

– Carraramarmor som är väldigt inne just nu går aldrig helt ur tiden. Det ger alltid ett mäktigt intryck med marmor!

Lilla plattskolan – så sätter du plattorna själv

Funderar du på att lägga om badrumsgolvet eller sätta plattor i köket? Kristofer guidar dig genom de viktigaste stegen.

Innan du sätter igång: ha koll på underlaget.

Underlaget är viktigare än vad många tror. Utan ett formstabilt underlag får du aldrig ett bra slutresultat. Det finns väldigt mycket regler att hålla sig till. Därför är det också av största vikt att du har rätt sort tätskikt, beroende på vart i huset du ska sätta plattorna. Det skiljer sig till exempel i regler mellan hallens golv och badrummets golv. Om du ska sätta plattor hemma så rekommenderar vi alltid att du pratar med ditt försäkringsbolag först, så att du har koll på reglerna.

Själva plattsättningen

När det gäller själva plattsättningen så kan vi för enkelhetens skull dela upp arbetet i fyra steg.

  1. Underlaget säkerställs. Det ska vara rent, rakt, plant, och stabilt.
  2. Välj tätskikt efter konstruktion. Att tätskiktet är rätt är av yttersta vikt. Rådfråga kunnig personal och dokumentera gärna arbetets gång med bilder.
  3. Dags att sätta plattorna. Att sätta plattor är en konst, och även här bör du beakta förutsättningarna för ett bra resultat. (Har du till exempel ett väldigt litet badrum, så bör du inte välja de allra största plattorna.) Om du till exempel beaktar badrumsgolvets storlek i förhållande till plattornas storlek, så får du lättare ett bra fall. När man sätter plattor behöver man också hålla ett visst tempo, annars stelnar ”fixet” som du fäster plattorna med.
  4. 1-2 dagar senare är det dags att sätta fog. Den finns i olika färger och du väljer den du tycker blir finast. Fogen trycks ut mellan plattorna, genom att stryka diagonalt med fogbrädan. När fogarna bär vid tryck så kan du börja tvätta plattorna fria från fogen. För att undvika nyansskillnader i fogen, försök att blaska så sparsamt som möjligt.

Tar du hellre proffshjälp?

Att sätta plattor är inte för vem som helst. Man ska vara väl insatt i vad man gör och man behöver flinka händer och mycket tålamod. Hur många guider man än läser så är det lätt att resultatet inte blir vad man hoppats på. Anlitar man istället auktoriserad yrkesman så får man arbetet korrekt utfört och alla försäkringar gäller. Kakeltema i Jönköping utför alla typer av plattsättning, murning och putsarbete enligt gällande krav och regler.