Tips inför takbytet: ”Plåttak har många fördelar”


Sorry, this entry is only available in Swedish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

De flesta byter tak när de märker av problem av ett eller annat slag. Daniel Fredriksson, marknadschef på KAMI, rekommenderar att man istället gör det innan det har gått så långt.

– En del byter tak när problem uppstått och andra väljer att byta tak av estetiska skäl. Min rekommendation är att ligga steget före. Har man otur och märker problemen för sent kan skadorna ha hunnit bli ganska omfattande, säger Daniel.

Genom regelbundna kontroller kan man få syn på eventuella problem i ett tidigt skede. Man kan gå upp själv på vinden och titta efter förändringar på taket, t ex otäta genomföringar eller missfärgningar – eller så kan man anlita en fackman för inspektion.
– Det är ju viktigt att regelbundet rensa hängrännor där det lätt kan samlas skräp. I samband med det eller att man sotar skorstenen kan man passa på att se över takets skick. En årlig kontroll rekommenderas.

Hållbart material

Daniel vill även slå ett slag för plåttaket, som han menar har många fördelar. Plåten är tacksam att gå på ifall man behöver skotta taket, och har lång livslängd och kulörbeständighet. Det är även ett lätt material som går att använda på flera olika typer av underlag.
– Har du ett lätt tak sedan tidigare är sannolikt konstruktionen dimensionerad för ett lätt tak. Byte till ett tyngre takmaterial kan innebära att hela konstruktionen behöver förstärkas. Att byta till plåttak från ett tyngre takmaterial gör å andra sidan att bärande konstruktion belastas mindre. Plåttak har oftast en fördelaktig installationstid, både vid renovering och nybyggnation.


KAMI

* KAMI erbjuder plåttak sedan 1976. Taken är utvecklade i Kalix i norra Sverige för ett klimat som ställer höga krav på kvalitet och hållbarhet. Företaget erbjuder garantitider upp till 30 år.
* TerraPLEGEL är KAMIs mest populära produkt. En tegelprofilerad takplåt med sandbeläggning som levereras i hela längder, skräddarsytt för taket.
* Samtliga KAMIs tegelprofilerade plåttak – PLEGEL, PlusPLEGEL och TerraPLEGEL – har samma hållfasthet.

* Läs mer på www.kami.se