Inredning och design för hemmet


Nu när hösten är här kan det vara ett perfekt tillfälle att ro om och förnya i sitt hem. På mässan i Halmstad hittar du allt från snygga inredningsdetaljer, vintageprylar, textilprodukter och blomster till nya moderna sängmöbler. 

Är du efter något riktigt annorlunda och unikt som får ditt hem att sticka ut, kan Patriks Prylar ha det rätta för dig.
– Jag älskar att blanda olika stilar och nytt med gammalt, säger Patrik Henningsson. Jag har allt ifrån gamla neonskyltar från 50- och 60-talet till gamla industrivagnar från Tjeckien till stilfulla kandelabrar. Det är just den krocken mellan olika saker som jag vill få in i min butik.

Patriks Prylar är verkligen Patriks Prylar, han har sedan starten för fem år sedan bara köpt in saker han själv noga valt ut och gillar.
– Från början hade jag en väldig separationsångest över att behöva skiljas från alla de fina sakerna jag hittat, men nu blir jag glad av att se folk lysa upp i butiken och utbrista ”Det vill jag ha!”, då vet jag att det kommer till någon som verkligen uppskattar det, säger Patrik.

img_0398
Fräcka neonskyltar i 50-tals stil hos Patriks Prylar.

Patrik har idag saker i sin butik från hela världen, tack vare samarbeten med några få utvalda leverantörer.
– Det kan hända att de är på inköpsresor i Indien, Kroatien eller Tjeckien och helt plötsligt dyker det upp en bild i min mobil med frågan ”är inte det här en typisk Patrik grej? Ska vi köpa den åt dig?” Så det är jättelyxigt och fantastiskt roligt i och med att jag själv inte har möjlighet att resa runt så, säger Patrik.

Patriks koncept har visat sig mycket populärt och företaget är i år nominerat till Årets Bästa Butik i Halmstad. På mässan kommer Patriks Prylar bland annat visa upp ett unikt vitrinskåp från Indien men även lampor i alla dess former.
– Jag är helt insnöad på lampor, det var så det började. När jag var liten vände jag på vispskålen som mamma hade och tycket att det skulle bli en bra lampskärm, berättar Patrik.

En av årets utställare är en riktig veteran inom inredning. Micci Af Klercker från MK-Trading firade nyligen sin 71 år-års dag och har arbetat med hemtextil och inredningsprodukter de senaste 35-40 åren. Företaget är grossister inom allt från textilprodukter såsom kuddfodral, handdukar och påslakan till snygga inredningsdetaljer i mässing och plåt som idag syns i butiker runt om i hela Sverige.
– Jag försöker att designa alla produkter vi tillverkar i den mån det går, säger Micci. Mycket av min inspiration kommer ifrån vad jag upplevde under min uppväxt med föräldrar som var kolossalt intresserade av inredning. De hade vad jag tyckte var väldigt god smak och mycket av det jag jobbar med idag är sådant som jag blev förtjust i när jag var yngre så det är en väldigt klassisk stil vad gäller färger och textilier, berättar Micci.

dscn3175
Hos MK-Trading hittar du många inredningsprodukter i mässing.

För dig som älskar mässingsprodukter är det ett perfekt tillfälle att besöka MK-Trading på mässan, men här hittar du även textilprodukter såsom påslakan, örngott och även lite prylar inför juletiden.

Så här års när det mörknar utanför kan ett sätt att liva upp hemma vara att inreda med blomster. På mässan har du chansen att hitta inspiration hos blomsterbutiken Handplockat.
– Vi vill visa vad Handplockat står för och kommer att ha med blommor som ger en liten försmak på julen och även ha binderier och kransar inför Alla Helgons helg samt lite hjärtan som du kan smycka graven med, berättar Cecilia Lind.

Vad står Handplockat för?
-Jag försöker att plocka växter och blommor som sticker ut, exempelvis har vi stora kaktusar och just nu har vi en Zebra Alocasia inne som jag inte sett på så många andra ställen. Jag är också noga med kvalité, köper du snittblommor vill jag att dom ska hålla minst en vecka. Det är mycket jordnära och naturliga produkter, inte så mycket ”tingeltangel”.

img_0978
Hos Handplockat hittar du både blommor och inredning.

En trend som Cecilia kan se komma igen, och som de också har i sin butik, är just kaktusar men även växten Monstera som var populär på sent 70-tal och 80-tal.
– Det är mycket grönt just nu och vi ser även att kunder köper buntar hem och arrangerar själva i vas, säger Cecilia. Jag har många kunder som exempelvis köper hem lite Euccalypthus och låter det stå, men byter snittblommor varje vecka. Förutom blommor har Handplockat även inredningsdetaljer såsom krukor, lyktor, glasflaskor och ljusstakar.

För dig som funderar på att förnya sovrummet finns chans att få inspiration och se nya trender från SOVA butiken i Halmstad på mässan.
– Vi märker att ställbara sängar blir mer och mer populärt bland våra kunder i alla åldrar, det är en stor fördel att själv kunna anpassa sängen för att den ska maximera stödet för din kropp
, säger Daniel Johansson på SOVA.

Vad ska man tänka på när man väljer säng?
– Vi på SOVA tycker att det är viktigt att man ställer höga krav på sin sömnkvalitet, och vi är väldigt noggranna med att se till att våra kunder väljer rätt fasthet på sängen. Du ska ha din säng i säkert 15-20 år framöver, och vad kan vara viktigare än att få den återhämtning man behöver efter en lång dag?  Fråga mycket, be oss visa skillnaden på sängarna och framförallt, se till att prova sängarna ordentligt.

På mässan kommer besökare få möjligheter att prova både ställbara sängar och kontinentalsängar.
– Nytt för i år är att vi förutom våra mässerbjudanden på sängarna även kommer ha fina pluspaket som man får när man köper säng. Det ena paketet vid köp av säng inkluderar 2 dunkuddar, 2 duntäcken, 1 madrasskydd samt fri leverans! Vi kommer även ha riktigt bra erbjudande på kuddar, säger Daniel Johansson.

Text: Cecilia Lee Johansson

Utställarnas tips: Missa inte detta i vår monter!

Patrik Henningsson, Patriks Prylar:
Vi har annorlunda vitrinskåp från Indien. De är låga och höga glasskåp i metall, ungefär som ett gammalt medicinskåp fast nytillverkade och de finns i kopparfärg, svart och vitt. De är så coola och många blir ”wow” när de får se dom.

Micci Af Klercker, MK Trading:
Våra mässingslampetter och mässings kronor som bland annat finns som krukor och ljusstakar. Mässingen är underbar, den är fantastisk!

Cecilia Lind, Handplockat:
Våra personliga binderier inför Alla Helgons helg som inte går att hitta på andra ställen.

Daniel Johansson, Sova:
Du måste prova vår ställbara säng Jensen Dream, be gärna oss visa hur du styr den med din telefon. Förra året sålde vi 18 stycken av denna modell, och vi kan såklart inte undvika att ha med den i år igen!

Vad är ditt bästa inredningstips?

Patrik Henningsson, Patriks Prylar:
Att blanda inredning med hjärtat, ta det du själv gillar och inte det som andra säger.

Micci Af Klercker, MK Trading:
Jag anser att ett riktigt vackert vardagsrum har en blandning av antikt och nytt. I ett vardagsrum ska det egentligen finnas tre färger som man ser, en huvudfärg och två lite mindre i antal färger för att få en harmoni.

Cecilia Lind, Handplockat:
Överlag tycker jag att det känns ganska lyxigt med snittblommor, men det behöver inte alltid handla om att köpa hem en hel bukett utan det kan vara jättesnyggt att bara sätta en enkel vit ros i en vas för att förhöja rummet. Det tycker jag att man ska kunna unna sig!

Daniel Johansson, Sova:
Våga blanda färger och strukturer, låt fantasin flöda!