5 tips som ökar välbefinnandet hemma


I en vardag full av stress blir det extra viktigt med ett mysigt och lugnt hem att andas ut  i. Det menar Josefine Svensson och Malin Johansson, som driver inredningsbutiken Piece of ease. Här ger de 5 tips som hjälper dig på vägen mot ett mer harmoniskt hem.

Möt Piece of ease i monter A12.

1. Utgå från dina behov

Oavsett om du bor i en lägenhet i stan eller ett hus på landet – utgå från dina vardagliga behov. Är teverummet viktigast eller matsalsbordet? Var samlar du din energi? Fokusera extra mycket på dessa ytor och undvik att möblera för möblerandets skull. Ett bibliotek är underbart i teorin, men hur ofta sitter du där och läser? Kan ytan användas på ett mer praktiskt sätt – ett hemmakontor till exempel? 

2. Stirra dig inte blind på trenderna

Inredningstrender kommer och går men mormors gamla kudde består. Du mår bra hemma om du omger dig med detaljer som påminner dig om livet och saker du upplevt. Du kan inte haka på alla trender men visst är det skoj med något nytt emellanåt. Blandningen mellan gammalt och nytt ger ett spännande hem.

3. Blanda material och strukturer

Ett hem blir mer ombonat om du vågar blanda olika material. En gammal träbyrå kan möta ett danskt designbord, en golvlampa i metall kan möta en taklampa i tyg. Testa dig fram och försök hitta ett resultat som känns balanserat. Trots olika material och strukturer kan du nå en enhetlig känsla. 

4. Lägg energi på förvaringen

Lägg energi på att fixa en bra förvaring. Det gör hemmet mer lättstädat och stängd förvaring gör att du slipper se tråkiga saker som nycklar, mobilladdare eller fjärrkontroller. Samla alla mobilladdare i en trälåda, häng nycklarna i ett litet skåp och låt det fina vara framme istället.

5. Tänk igenom hemmets olika platser

Förenkla tillvaron hemma. Sitter du gärna och läser i en viss fåtölj kanske du ska se till att det finns en pläd, en lampa, ett litet bord bredvid till tekoppen och en fotpall att slänga upp fötterna på. Se till så att du behöver lägga minimalt med energi på att plocka fram, flytta och krångla med saker hemma.