Är du redo för solceller?


Många pratar om solceller, men hur funkar det och hur vet du om du kan ha det hemma? Lasse på Sydpumpen reder ut begreppen. 

– Alla kan ha solceller, så länge man har el hemma. Det finns ett vanligt missförstånd om att solcellerna kräver en viss anläggning eller värmepump men så är inte fallet, säger Lasse. I ett hem med både värmepump och solceller kommer majoriteten av värme, varmvatten och elektricitet från solen. – När man installerar solceller blir man en mikroproducent av miljövänlig och närproducerad el. Samhället stöttar den som vill göra en sådan här satsning genom t ex ROT-avdrag samt investeringsstöd på 20 % av totalkostnaden. Solcellerna har en beräknad livslängd på mer än 25 år, fortsätter Lasse. 

Dags för värmepump? Se till att hitta en pålitlig leverantör när det är dags att installera värmepump. Lasse på Sydpumpen ger några tips på vad du kan hålla utkik efter.

1. Garantier. Se till att företaget erbjuder bra garantier, och inte bara försäkringar.

2. Hembesök. Handla bara av företag som gör hembesök och tittar på de faktiska förutsättningarna. De leverantörer som slänger ihop ett förslag via nätet eller telefon är inte lika seriösa, och risken finns att något går fel.

3. Kvalitetsmarkörer. Dubbelkolla gärna så att företaget är med i SKVP – Sveriges kyl-och värmepumpsförening. Där får endast seriösa aktörer vara medlemmar. När det kommer till solceller heter motsvarigheten Svensk Solenergi – branschorganisationen för solceller.

4. Billigast är inte alltid bäst. En bra värmepump kan kosta mer vid inköp men du sparar desto mer per månad därefter – vilket gör investeringen mer lönsam. Psst! Det finns en möjlighet till ROT-avdrag på 30% av arbetskostnaden för installation av värmepump.