Återvinn på bästa sätt!


Hur sorterar du i din återvinningstunna? Få tips på hur du kan bli en ännu effektivare återvinnare av Norrköping Vatten och Avfall!

I höstas tog Norrköping ett stort steg mot att öka återvinningen i kommunen när alla villaägare och fritidshusägare fick ett nytt avfallssystem med fyrfackstunnor.
– Det var många pusselbitar som skulle passa ihop i början men nu rullar det på jättebra!, säger Johanna Malm, kommunikatör vid Norrköping vatten och avfall. Vi vill gärna fortsätta prata med våra kunder om källsortering och hur de får en smidigare vardag, därför finns vi på plats under mässan för att ge tips, råd och svara på frågor.

Det var cirka 18 000 kunder som under hösten fick det nya avfallssystemet och av dem valde 80 procent alternativet som innebar att de fick 2 fyrfackstunnor samt en box för att lägga ljuskällor och batterier i.
– Det var roligt att se att det var så många som var intresserade av att sortera, säger Johanna. Det märks att det sorteras bättre när man kan göra det smidigt vid sitt hem istället för att behöva åka iväg till en återvinningsstation.

I år siktar man mot att även erbjuda förpackningshämtning för villor och fritidshus som har gemensamma hämtningsställen. Men även om det är smidigt att sortera hemma ser Norrköping Vatten och Avfall även att intresset för kommunens återvinningscentraler är stort och Norrköpings återvinningscentraler fick nyligen högst kundbetyg i Sverige enligt en ny kommunjämförelse gjord av branschorganisationen Avfall Sverige.
– Det är jätteroligt! Jag tror det beror på att vår entreprenör har bra personal som är villig att hjälpa till, det är bra ordning och reda och vi har bra öppettider som vi även kommer utöka i år, säger Johanna.

Förutom avfallsfrågor kan du även få svar på funderingar kring kommunens vatten och bredband.
– Kom jättegärna förbi vår monter, vi bjuder på en miljötratt! Den kan du använda för att hälla olja och annat flytande fett i så att det slipper hamna i avloppen och i slutändan i vårt reningsverk. Spolar du ner stora mängder fett och olja kan det bli stopp vilket kan bli en dyr affär för villaägare och det försämrar reningsprocessen för oss. Vi vill att det ska bli så rent som möjligt med tanke på att det ska ut i naturen sedan.

 

Tips på frågor du kan få svar på i montern
  • Hur ska saker sorteras i min avfallstunna? Ex. vad räknas som en plastförpackning, hur gör du för att på bästa sätt få plats med alla dina pappförpackningar. Hur trycker du ihop mjukplast på bästa sätt.
  • Hur gör jag om jag flyttar in i ett hus där jag behöver ansluta till det kommunala vatten-nätet och hur fungerar en vattenmätare?
  • Hur fungerar det kommunala bredbandet?