Att bygga stenhus med tegel är inte bara snyggt – det är även klimatsmart


Att välja tegelfasad till sitt stenhus blir allt mer populärt. En av anledningarna är att variationerna på teglets utseende har blivit fler, en annan är människors ökade miljömedvetenhet. Tegel är inte bara 100% tillverkat av naturens råvaror, det är dessutom helt återanvändbart.

Redan de gamla grekerna visste hur en tegelsten skulle tas, ja, antagligen visste man det redan så tidigt som 1 800 år f.Kr. Tegel har med andra ord använts som byggnadsmaterial sedan urminnes tider, och formeln är enkel: du behöver sand + lera + vatten + eld.

– När du väljer att bygga stenhus med tegel så bygger du inte bara ett vackert hus – du skapar förutsättningar för en ännu bättre livskvalitet. Du får ett sunt och gediget hus byggt av naturligt material som är underhållsfritt, åldras vackert och har en lång livslängd. Något som kan öka andrahandsvärdet på huset, förklarar Margareta Åkesson från HusCompagniet.

Om du vill minska dina koldioxidutsläpp så är med andra ord tegel ett bra val. Ett stenhus kan stå i mer än hundra år, och den långa hållbarheten minimerar behovet av att producera nya stenar, byta material och långa transporter.

– Ett stenhus byggt med tegel är solitt, energisnålt och motståndskraftigt mot väder och vind. Fasaden kräver knappt något underhåll, vilket ger dig tid och pengar till annat än att måla om. En annan fördel med stenväggar är att de värms och kallnar långsamt, vilket ger en jämn och behaglig inomhustemperatur året om.

De byggde sitt drömhus med gråmelerad tegelfasad

Litsa och Marco Ledri flyttade nyligen in i sitt nybyggda stenhus i Staffanstorp. Deras val på husleverantör föll tillslut, efter mycket research, på HusCompagniet. Av dem fick de hjälp med hela bygget, från planering och val till installation och inflytt.

– Vid ett personligt möte berättade vi vad vi tyckte var viktigt och hur vi ville ha huset. Anja från HusCompagniet kom med värdefulla tips och råd. En vecka senare hade vi en konkret ritning på huset, berättar Marco.

För att hitta rätt färg till sina tegelväggar åkte Litsa och Marco runt till olika tegelhus för att titta. Till slut valde de ett ljust, färgskiftande tegel som de inte hade sett på någon husfasad.

– Det teglade huset med stora siffror på fasaden sticker ut i en omgivning av putsade vita husfasader, berättar Litsa.

Huset är välplanerat in i minsta detalj och paret lovordar särskilt de goda förvaringsmöjligheterna.

– Om du kan välja mellan att bygga hus eller köpa ett begagnat hus skulle jag säga – bygg! Du får precis som du vill, avslutar Marco.

Besök ett tegelhus – öppet söndagar kl 12.00-14.00

En bild må säga tusen ord, men när det kommer till att välja hus så är det ingenting som slår att få se och känna ett hus på riktigt. Om du är sugen på att se hur HusCompagniets tegelhus kan se ut, så finns det tre stycken visningshus i Häljarp (Nattljusgården 31, Nattljusgården 33 och Nattljusgården 41) samt ett i Bunkeflostrand (Klagshamnsvägen 109).

HusCompagniet kommer förstås även att finnas på plats på mässan för att svara på alla dina frågor och funderingar.