Bli mer miljösmart


Vill du få bättre koll på hur din klimatpåverkan ser ut, eller få lägre kostnader på elräkningarna? Är det dags att byta panna hemma och du vill ha tekniska tips från en expert? Kommunens energirådgivare hjälper dig gärna – de är oberoende och det är helt gratis. Vi har pratat med Per Sjöström – energirådgivare inom Norrköpings kommun. 

Rådgivarna tipsar om vilka ekonomiska stöd som finns, om oberoende gjorda tester, installatörer och var det finns bra fakta att hitta kring sådant som exempelvis rör upp-värmning, belysning, ventilation, isolering eller transporter. Rådgivningen handlar även om beteenden. Det kan vara att konsumera mindre, klokare eller inte konsumera alls. – Många kommer till oss när det är dags att byta bergvärmepanna, för teknisk support. De vill få opartisk information om hur de kan tänka så klimatsmart som möjligt innan de går vidare. Oavsett om man ska byta fönster, bygga nytt hus, köpa solceller eller byta värmesystem hjälper vi gärna till. Vi svarar också på generella frågor, säger Per Sjöström. Han fortsätter: 

– Vi jobbar med att ge opartiska råd. Rent praktiskt fungerar det så att en kommuninvånare mejlar eller ringer oss med sin frågeställning. Därefter gör vi tillsammans en bedömning kring hur vi går vidare på bästa sätt. Beroende på vilken typ av frågeställning det är kan det hända att vi får göra hembesök för att få en tydligare bild. Hembesök gör vi sedan årsskiftet. Nu finns det åter energi- och klimatrådgivning i Söderköping och Valdemarsviks kommun. Rådgivningen är finansierad med hjälp av pengar från Statens Energimyndighet, och är alltså helt kostnadsfri. Du träffar rådgivarna i monter A02 på Bomässan.