Bo modernt och energisnålt


Seniorvillor började som en idé om boende anpassat för den äldre generationen. Det vinnande konceptet med över 170 sålda hus har sedan vidareutvecklats och nu finns även Solvillor – moderna och energisnåla hem med solceller på taket.

Möt Solvillor i monter C08.

– Vi insåg att dessa villor passar fler än bara seniora människor och valde att utveckla konceptet för att nå många fler, säger Jan Hemberg som är VD för Solvillor.

Det som skiljer de här villorna från andra är att de är oerhört energisnåla, har solceller på taket och en planlösning som är tänkt att vara praktisk. Både tomt och hus förbereds så att de är inbjudande och färdiga för den som flyttar in. Den boende erbjuds efter flytt hjälp av en snickare för att fixa det där jobbiga – sätta upp lampor, tavlor och annat. 

– Det är väldigt stor skillnad på våra hus och andra färdigmonterade varianter. Till exempel har de ofta stående panel, våra har liggande träpanel istället. Vi bygger dem på plats av lösvirke. Solcellerna ger en låg driftkostnad och räcker till att värma både varm-garage och del av infarten, fortsätter Jan.

Vem trivs då i ett sådant här hus?
Jo, de flesta som uppskattar en öppen planlösning och att bo marknära. Huset är byggt för att vara lättstädat, luftigt och kvalitativt. 

– Vi har sett till att husen har vattenburen golvvärme i alla rum så att det ska bli bekvämt även under de kalla årstiderna! Husen är prisvärda och byggs med totalentreprenad. Vi kan hålla priserna nere eftersom vi gör allt och undviker dyra mellanhänder, avslutar Jan.

Solvillor finns i tre olika modeller, alla har taket täckt av solceller. 
Husen är 105-135 kvadratmeter med en biyta på 43 kvadratmeter bestående av varmgarage och förråd. Solcellerna på taket har 25 års garanti. Tidsmässigt tar det ungefär 25 veckor från klart bygglov tills huset står färdigt.