Byggläget i Vänersborg -här planeras för nya hem!


Söker du hyresrätt, bostadsrätt, villa eller tomt? I Vänersborgs kommun är planerna i full gång för många nya bostäder och här finns något för alla behov.

-Det händer väldigt mycket på alla håll och kanter, man kan verkligen säga att 2015 var året då proppen gick ur vad gäller bostadsbyggnationer, säger Lars Rudström, kommunens planeringssekreterare. Det ligger nya bostäder i pipelinen för nästan varje år framöver, vilket vi självklart är väldigt glada över.

Först på tur ligger Kv Cypressen, nya hyreslägenheter som byggs mitt i centrum.
-Det är det första projektet där det byggs ett helt nytt bostadskvarter med hyresrätter på många år i vår kommun. Det har varit svårt att få till byggnation då det varit mycket lättare för exploatörer att sälja bostäder. Men nu är marknaden väldigt het efter precis alla typer av bostäder så därför startar vi nu, säger Lars Rudström.

Och de nya bostäderna byggs på bästa läge, bara 200 meter till stans shopping, nöjen och service men samtidigt nära till fin natur och Vänerns strand.
-Bättre läge kan du knappast få i kommunen. Dessutom gynnar det handeln i centrum samtidigt som vi bygger hållbart genom att skapa närhet till kollektivtrafiken vilket minskar biltrafiken, säger Lars Rudström

Bygget är redan igång och utförs av Vänersborgsbostäder.
– Lägenheterna kommer att hålla en hög kvalitet, det finns bland annat ekparkett i alla rum, tvättmaskin, torktumlare och diskmaskin och alla får minst en balkong, de flesta bostäderna har två, säger Åsa Svensson, marknadschef på Vänersborgsbostäder.

Om du är intresserad av att hyra måste du registrera dig i Vänersborgsbostäders bostadskö och du kan även prenumerera på projektets nyhetsbrev.
– Vi har drygt 500 personer som prenumererar på nyhetsbrevet och det är många som ställer frågor så vi känner av att det finns ett stort intresse, säger Åsa Svensson. Vänersborgsbostäder kommer att börja hyra ut lägenheterna efter sommaren.

Drömmer du om att bygga ditt eget småhus kommer det att erbjudas sjönära tomter i Skaven. I samband med att kommunen drar fram vatten- och avlopp i området kommer även de som redan har fritidshus och mindre hus i området få möjlighet att bygga ut sina hus.

I Öxnered pågår arbetet med att skapa en blandad bebyggelse med villor, radhus och lägenheter.
-Det ligger bara några få minuter ifrån järnvägsstationen i Öxnered och därifrån tar det 45 min till Göteborg så det är ett kanonläge om man pendlar, säger Lars Rudström.

En fortsatt utbyggnad av stadsdelen Onsjö ligger också i planerna, även här blir det blandad bebyggelse. Området ligger med närhet till Karls grav och fina skogsområden. Kommunen är också en av de aktörer som tillsammans kommer utvecklas den nya stadsdelen Holmängen med nya bostäder. Men förutom alla bostadsprojekt pågår även arbetet för fullt med att förbereda för bytet av järnvägsbron i Vänersborg.
-Det är den 100-åriga bron över trafikkanalen som ska bytas ut mot en modernare och mer driftssäker bro. Dessutom blir det en cykelbana på bron vilket kommer koppla samman centrala Vänersborg med stadsdelen Blåsut, säger Lars Rudström. Den nya bron beräknas vara klar 2021.

De senaste 18 månaderna har Vänersborgs kommun växt från 37 000 invånare till 38 400.
– Det är en kraftig ökning med tanke på att vi är en liten kommun, säger Lars Rudström. Vi har dels haft inflyttning utifrån men även utrikes födda som har flyttat hit. Det ihop med ungdomar som söker bostäder och de som vill bygga villor gör att vi har ett högt tryck på bostäder. Vi räknar med att det kommer hålla i sig och jobbar för närvarande med att ta fram program för hur vi ska bygga ut de kommande åren.

Fakta/ Kv Cypressen

  • Antal: 48 hyreslägenheter i 2 lamellhus
  • Fördelning: 2 rok (20 st), 3 rok (24 st), 4 rok (4 st)
  • Storlekar: 55 kvm-96 kvm
  • Planerad inflyttning: Sommaren 2017