Byt tak i tid – därför är det så viktigt


Att byta tak prioriteras bort av många. Det känns bökigt och som ett stort projekt. Men faktum är att det är superviktigt att hålla lite koll på taket för att undvika dyra läckage. Johan Zetterberg från ZMT Bygg & Ställningar ger sina bästa tips.

Få hjälp med ditt tak i monter G15.

– Många säger att ett tak har en livslängd på 30 år. Men bara för att pannorna klarar sig så länge så innebär det inte att pappen gör det. Det kan se bra ut på utsidan men A och O är hur läget är under.

Det är vanligt förekommande att tvätta taket men Johan menar att det är fusk. Vid en taktvätt lägger man ny behandling på pannorna men missar att kolla läget med pappen undertill.

– En sådan behandling kan leda till att man får läckage in i huset redan imorgon. Genom att istället satsa på att byta ut taket så har man ett problemfritt tak i 20-30 år.

Att byta taket
Det är viktigt att inte bara välja den billigaste firman när man väl har bestämt sig för att byta ut taket, utan att satsa på en firma som vet vad den håller på med. Lite research är alltså på sin plats. 

– Vi på ZMT Bygg & Ställningar är alltid noggranna vid takbyten men också effektiva. Vi har egna ställningar vilket gör att jobbet går fortare. Vi tar hänsyn till vädret och låter aldrig jobbet stå halvklart under helgen, fortsätter Johan.

Det är viktigt med rätt tätningar runt ventilationshuvar och skorstenar, eftersom det oftast är där det läcker in. Det är alltså verkligen värt att ta in någon professionell just när det kommer till takbyte.
– Om man inte har rätt tätning blåser det in vatten och löv som lägger sig under pannorna och ruttnar. I slutändan leder det till läckage. En annan sak vi brukar rekommendera är fågelband. Fåglar hör hemma i fågelholkar och ska inte bo under pannorna. De hackar sönder pappen och bygger bon vilket också kan orsaka problem.