Därför är det värt att byta fönster


Det är lätt att tro att bara för att ett fönster ser bra ut, så finns det ingen anledning att byta ut det. Att byta fönster kan kännas krångligt och dyrt. Men faktum är att man kan spara in mycket på energikostnader (och frusna tår) genom att byta sina gamla fönster mot nya.

– Många ser bara kosmetiskt på sina fönster och äldre fönster av bättre virke håller ofta bra i trädelarna. Men bara för att färgen sitter kvar betyder det inte att man har “bra” fönster, säger Dennis Fredriksson från Morups. 

Ett mer behagligt inomhusklimat
Fördelarna med nya fönster är många – energiförbättring, ljudabsorbering och bättre inomhusklimat till exempel. Väljer du ett aluminiumklätt kvalitetsfönster är de i princip helt underhållsfria, du behöver bara putsa de yttre glasen. Dessutom kan de ibland ge ett bättre inbrottsskydd (Morups har säkerhetsklass RC2N).

– Det kan vara värt att byta fönster även om inget är direkt fel. Fönstren har utvecklats så mycket senaste åren. Äldre fönster orkar sällan hålla kvar värmen. Det blir kallt på vintern, kondens på hösten när kylan kommer och alldeles för varmt på sommaren. Kostnaden för ett fönsterbyte 

börjar betala av sig från dag ett, tack vare en betydande energibesparing men framför allt, ett mycket jämnare inomhusklimat både sommar och vinter. Många oroar sig för att estetiken ska skära sig mot huset. Då finns det en vits med att välja en leverantör som skräddarsyr fönstren och ser till att de matchar husets estetik.

– Dessutom har folk ofta en modern tvättmaskin och diskmaskin utan att de upplever att det skär sig mot resten av inredningen. Att modernisera fönstren borde vara lika naturligt. Det kan vara värt att satsa på kvalitet och måttanpassade fönster för att få ett ”varmt” montage av fönstret och slippa få in onödig kyla från fasaden. Det gäller att vara rädd om varje tiondel av det u-värde som fönstret är deklarerat för, säger Dennis.

Känner du dig osäker på var du ska börja? 
Då är Dennis tips att prata med någon som har som profession att genomföra fönsterbyten.
– Många orkar inte sätta sig in i vad som är viktigt vid ett fönsterbyte, utan tittar bara på slutkostnaden. Men det kan vara värt att läsa på lite och prata med någon expert, för att få riktigt bra fönster.