Jag önskar er alla en riktig DIY jul!


Under hela året kommer inredaren Maria Celin dela med sig av massor av härliga DIY tips här på Bomässa.se. Först ut är några tips på läckra juldekorationer inför stundande högtid!

Det finns ingen härligare högtid än julen! Då får man släppa loss the crazy pyssel-personen i sig och bara köra! Det ska bakas bullar och byggas pepparkakshus, man ska knåda marsipangrisar och plantera hyacinter.

Men den största och viktigaste uppgiften är ändå att klä granen. När barnen var små lät jag dem vara med och klä granen, trodde de. När de somnat för natten hängde jag om rubbet. Och som jag njöt. Färgkoordinerad och välplanerad in i minsta detalj. Nörd, ja det är mycket möjligt men är men en klipp och klistraperson så är man.

Jag har ju den stora ynnesten att arbeta som inredare och stylist och i mitt jobb ingår det ofta just sådana moment. Att skapa miljöer i olika känsla, att hitta de rätta accessoarerna som ger pricken över i:et.

Och eftersom jag gillar egenhändigt tillverkade saker så tänkte jag tipsa om några überfina och mycket enkla julgranskulor man kan göra till sin gran. För det är ju något alldeles speciellt att ha saker ingen annan har.

 

Bokhängen. Dessa ljuvliga julgransdekorationer gör man av sidor från en gammal bok, böcker går att få tag på till mycket bra pris i second handaffärer. Skapa en mall i något sirligt mönster som du sedan lägger på boksidorna och ritar av. Klipp ut flera sidor i taget så har urklippen samma form. Sy sedan med symaskinen en söm rakt igenom pappersbitarna och voila dekorationen är klar.

Rems-kulan. Lite pilligare är denna kula som är tillverkad av pappersremsor. Här kan man ta papper man har hemma, exempelvis en gammal tapet. Klipp centimeterbreda remsor som du sedan gör hål i uppe och nere. Trä igenom en ståltråd och lås hela konstruktionen med en liten träkula. Knyt i ett snöre i den lilla öglan du böjer till högst uppe på kulan och så var det klart.

Dip dye-kulan. Denna kula görs av träkulor som kan köpa i pysselaffärer. Kulan doppas sedan halvvägs i valfri kulör. Tofsen kan man antingen köpa färdig eller göra av tunt garn.

God jul!

 

/Maria Celin