Eskilstuna – en växande kommun!Eskilstuna är en kommun i förändring – här byggs nytt och det byggs om. Hundratals nya bostäder planeras, delar av centrum utvecklas och området runt resecentrum ska utvidgas.

– Det är sagt att vi ska möjliggöra 500 nya bostäder per år och det ser ljust ut. Vi har en hög volym och det finns ett stort intresse av att bygga här, säger Per Haupt, stadsarkitekt, Eskilstuna Kommun.

En pågående förändring är utvecklingen av nya Munktellstaden.
– Vi har byggt ett nytt badhus, Munktellbadet, som invigdes i somras och håller nu på att bygga färdigt den nya arenan, säger Per Haupt.
Arenan ska stå färdig till våren och kommer att bli en plats för idrott, konserter och mässor. I Munktellstaden planeras även för 300–400 nya bostäder i Kv. Nithammaren, både bostadsrätter och hyresrätter.
– Området kommer att ligga längs Eskilstunaån och det är speciellt då det är medvetet utformat för att fungera tillsammans med den befintliga gamla industrimiljön. Det kommer att bli ett intressant bostadsområde, både att bo i och besöka, säger Per.

I angränsning till Munktellstaden har byggnationen av runt 1000 bostäder startats i Kv. Nätet. Men också i stadskärnan händer det saker.
– Vi håller på att bygga om Kungsgatan i samarbete med fastighetsägarna för att lyfta den offentliga miljön, säger Per. Vi byggde om Fristadstorget för två år sedan och bygger nu vidare på det genom att utveckla gatan som passerar torget. Den kommer att få en helt ny utformning med nytt möblemang och möjlighet för fler uteserveringar. Strax norr om centrum planeras för 300-400 nya bostadsrätter och hyresrätter i Årby Norra med byggnation runt 2019.

Framtidsplaner finns även på ett nytt Resecentrum, som idag är en av stadens viktigaste entréer och knutpunkt. I takt med att MÄLAB utökar tågtrafiken i Mälardalen kommer också turtätheten att öka i Eskilstuna.
– Vårt resecentrum är idag lite underdimensionerat för det. Vi hoppas kunna kombinera utveckling av stationsområdet med lösningar för busstrafik, kontor, bostäder och parkering, säger Per.

Resecentrum ligger mellan centrum och området Nyfors och en förhoppning är att även hitta sätt för att bättre koppla ihop stans två delar.
– Det nya Resecentrumet kommer att bli ett lyft på flera sätt. Det är viktigt vilken miljö man möter när man kommer till en ny stad. En förstagångsbesökare i Eskilstuna ska känna att vi är en kommun med över 100 000 invånare, säger Per Haupt.

I kommunens monter på mässan kommer man att berätta mer om kommande bostadsområden och stadsutveckling.

På gång i stan!

Mälardalens högskola satsar på nytt campus i Eskilstuna. Beräknad inflyttning 2019. Illustration 3XN
Mälardalens högskola satsar på nytt campus i Eskilstuna. Beräknad inflyttning 2019. Illustration 3XN

Ombyggnad Kungsgatan
I våras påbörjades ombyggnaden av den första etappen sträckan Fristadstorget-Kyrkogatan, som beräknas vara klar sommaren 2017. Här kommer det att bli ny möblering, planteringar, sittplatser i soliga lägen. Stanna till och njut av stadslivet!

Ny arena
Första spadtaget togs i maj 2015 och våren 2017 kommer arenan att stå färdig med invigning till sommaren. En modern miljöbyggnad med 3700 sittplatser i huvudarenan. Här kommer du kunna se idrott, konserter och besöka mässor.

Mälardalens högskola
Nya Mälardalens Högskola kommer att ligga centralt vid Eskilstunaån, där Vattenpalatset och Sporthallen står idag. När den nya högskolan är färdig kommer den att rymma 5000 studenter och personal.
– Det är en väldigt viktig byggnad för stadens utveckling och attraktivitet, säger Per Haupt.
En arkitekttävling hölls för ett par år sedan och vanns av det danska arkitektkontoret 3XN vars vision är att skapa ett levande och modernt campus. Delar av badhuset kommer bevaras och blir hjärtat i den nya skolan. ”Här samlas alla studentfunktioner under ett tak och huset sjuder av aktivitet och liv!” skriver byrån i sitt vinnande förslag.