Expansiva Karlskrona


Förra året växte Karlskrona med drygt 1000 nya invånare och kommunen passerade nyligen 66 000 i invånarantal. För att möta behoven som medföljer är målet att minst 500 nya bostäder ska byggas om året.

– Vi är i ett väldigt expansivt skede med en inflyttning som aldrig förr och vi tror att utvecklingen har kommit för att stanna, säger Hans Juhlin, förvaltningschef på miljö- och samhällsbyggnadsverket vid Karlskrona Kommun.

Kommunen är nu inne i ett intensivt planeringsläge och har flera kommande byggprojekt på både kort och lång sikt.
– Om alla planer går som förväntat har vi 500 nya bostäder 2017-2018, varav många flerbostadshus. Vi bygger helt nya stadsdelar mitt inne i staden och gör kompletteringar med flerbostadshus som förtätningsprojekt, säger Hans.

Varför ligger så mycket fokus på flerbostadshus?
– Det finns en jättestor efterfrågan på just lägenheter i attraktiva lägen. Vi ser att väldigt många bor i villa, har utflugna barn men de hittar inte någon alternativ bostad. I och med planeringen av flerbostadshus räknar vi även med att frigöra villor på marknaden så att barnfamiljer eller större hushåll får tillgång till villor och på så sätt får vi igång en flyttkarusell.

pottholmen-2
Pottholmen

Det största projektet är den nya stadsdelen på Pottholmen i centrala Karlskrona. De första 100 bostäderna hade säljstart nyligen och intresset är stort.
– Detta är något som verkligen kommer sätta avtryck för framtiden. Det är totalt 1 000 lägenheter i ett fantastiskt läge mitt i staden med utsikt över fjärdarna. Detta bara ett stenkast från resecentrum med de absolut bästa kommunikationerna man kan tänka sig, säger Hans.

Utöver bostäder kommer den nya stadsdelen att erbjuda både offentlig och kommersiell service.
– Det handlar inte bara om att erbjuda attraktiva bostäder utan att bygga samhällen där man tillgodoser alla behov, säger Hans och fortsätter.
– Det här kommer bli en stadsdel i staden som inte bara är till för de som bor där utan det blir ett levande område med caféer, restauranger, torg, parker och promenadstråk längs vattnet.

Tidigare fanns äldre bebyggelse med bland annat en bangård och lokstallar i området.
– Vi kommer att bevara vissa delar av den äldre bebyggelsen så att man kan se årsringar av det som varit, säger Hans Juhlin.

nordstjarna
Nordstjärna

Byggplaner på villor och radhus finns naturligtvis också för att möte det behovet….
– Vi jobbar strategiskt med att hitta nya utvecklingsområden både i utkanten av centralorten och ute i de mindre samhällena, säger Hans Juhlin.

Ett exempel är projektet ”Landsbygdsutveckling i sjönära lägen”
– Vi har en sjörik kommun och vi ser potential att etablera nya bostäder i anknytning till sjöarna på landsbygden. Därtill har vi ju en fantastisk skärgård och vi ser gärna att det skapas fler bostäder ute på öarna, säger Hans.

Ett steg i den riktningen har varit att starta en båtpendel till Sturkö, vilket halverat restiden till staden jämfört om man åker bil vilket i sin tur öppnar möjligheten för fler bostäder.
– Tänk dig att hela tiden ha den visuella kontakten med staden och på en kvart med båten kan du avnjuta ditt morgonkaffe och läsa tidningen medans du åker in till stan, det är nästan som Venedig!