Experten tipsar: Så lyckas du med dina perenner


Det kan kännas svårt att skapa en vacker trädgård och hålla den vid liv. Men med välmående perenner i rabatterna har du kommit en bra bit på vägen. Gerben Tjeerdsma, som bland annat driver Gerbianska Trädgården i Mölnlycke, bjuder på några snabba tips.

1. Bra dränering är A och O
Innan vintern är det viktigt att du ser till att det är så torrt som möjligt i perennrabatten. Det gör växterna tåligare och ökar deras möjligheter att härda ut under vintern. Vattnet ska helt enkelt inte stå stilla. Därför rekommenderar jag upphöjda bäddar – de ger bra dränering och därmed välmående växter!

2. Låt jorden kosta en slant
Växter trivs i jord av god kvalitet. Jag brukar därför rekommendera att man köper lite dyrare jord som är ogräsfri. Billig jord ger snabbt ogräs igen och det är inte särskilt roligt. Det här tipset gäller egentligen för alla växter och inte bara perenner.

3. Lär dig att tolka symbolerna
När du köper växten brukar det finnas symboler som ska berätta hur växten trivs. Det står dock aldrig vilken typ av jord växten mår bäst i. Om en av symbolerna är en sol och man planterar växten i solläge men lerig jord kommer den antagligen inte trivas överhuvudtaget. Den kanske ursprungligen kommer från de torra prärierna i Nordamerika och då trivs den istället i solläge med sandig jord.
Står det att en växt ska kalkas kanske det egentligen inte alls är viktigt. Däremot kan det betyda att växten behöver näring. Satsa på små mängder av svagt gödsel men fyll på ofta. Det är bättre för miljön också.”

Tips!

Gerben kommer att hålla ett föredrag, ”Att lyckas med perenner” på lördagen under Bomässan i Vänersborg. Där får du möjlighet att lära dig mer om hur du väljer rätt växter till din rabatt. Var växterna kommer ifrån, hur de växer i naturen – men också om betydelsen av rätt jordblandning, dränering och hur du vet vad en kvalitetsplanta innebär.

Mer om Gerben
Gerben Tjeerdsma har arbetat i många år som trädgårdsmästare på Botaniska trädgården i Göteborg, samt på Universeum. Nu driver han Gerbianska Trädgården i Mölnlycke. Trädgården kan besökas utan överenskommelse. Arbetet pågår ständigt så det är ingen färdig trädgård besökaren möter.

Läs mer på www.gerbianska.com