Expertens bästa tips till dig som ska köpa säng


39% av svenskarna upplever sömnbesvär visar färsk statistik från Folkhälsomyndigheten. Låt inte sängen vara orsaken! Jason från Sova ger sina bästa tips för hur du hittar sängen som hjälper dig att vakna utvilad.

– Det absolut viktigaste är att sträva efter att hitta en säng som passar just dig och din kropp. Många tror till exempel att en hård säng är bättre än en mjuk, eller att ens egen vikt avgör hur mjuk sängen ska vara, men så behöver det inte alls vara. Vi är så olika i kropparna och vad din granne säger är jätteskönt behöver inte alls gälla dig, förklarar Jason.

Det som är mest avgörande för om du ska vakna utvilad eller inte är sängens fjäderstruktur. Det finns fem grundkonstruktioner när det kommer till fjäderstrukturen och det gäller att hitta vilken som gör att du ligger ergonomiskt mest riktigt.

– Man ska sträva efter är att hitta en säng där musklerna kan slappna av så mycket som möjligt under sömnen. Människans skelettet är inte rakt, så därför behöver vi framför allt en följsam säng. Vår personal utbildas regelbundet i ergonomi och i min butik har vi även en kiropraktor. Det enda sättet att faktiskt veta vad som passar är att komma förbi och prova själv, säger Jason.

En bra dag börjar med en god natts sömn
Om sängens fjäderkonstruktion är absolut avgörande för sängkomforten, så spelar bäddmadrassen en lika stor roll när det kommer till temperaturen.

– En bäddmadrass gör ingen skillnad för om du kommer ha ont i kroppen eller inte när du vaknar, däremot är den avgörande för hur varm du kommer vara, förklarar Jason.

Sist men inte minst spelar förstås även detaljerna in, som val av kudde, täcke, sängkläder och färg och form på sänggavel. 

– Men börja inte din sängjakt utifrån krav på utseende. De allra flesta sänggavlar passar till alla sängstommar. Börja istället med att lyssna på vad din kropp mår bra av.

I Sovas butiker går det att prova alla fem fjäderkonstruktioner tillsammans med deras sängexperter. Under Bomässan kommer Jason och hans team att finnas på plats för att svara på frågor. De har även med sig flera sängvarianter att prova på plats.