Fönster – värt att renovera!


Har du gamla fönster där färgen flagnat? En bra och klimatsmart lösning är att renovera istället för att byta ut. Även om utsidan ser trist ut har insidan ofta mycket mer liv att ge.

– Renoverar du gamla spröjsade fönster med vackert glas på rätt sätt behåller du skönheten men också stilen som stämmer ihop med husets övriga historia och använder du miljövänliga och bra material håller det en lång tid framöver, säger Maria Lannerstedt som driver byggnadsvårdsbutiken Färg & Måleriprodukter.

Fördelarna med att renovera istället för att köpa nytt är många och gentemot vad många kanske tror behöver det inte innebära en dyrare elräkning.
– Om du använder bra glas och tätningslister när du renoverar kommer du få ett väldigt bra energivärde och då har du även sparat både på miljön och din ekonomi. I det långa loppet menar vi att du helt klart vinner på det. Dessutom är det vackrare! säger Maria.

Hur vet man om fönstret är i så pass gott skick att det går att renovera?
– Fram till och med runt 1950-talet är det med all säkerhet fönster som är gjorda med bra kärnvirke och färg som gjorde att träet kunde andas. Vi har en verkstad där vi kan ta emot gamla fönster och se vilken ålder de har och vilken färg som använts, säger Maria som också poängterar att virket i nya fönster sällan håller samma kvalitet som förr.

I sin verkstad renoverar de möbler och fönster med gammalt glas och traditionella material. Allt görs med sunda och miljövänliga val, såsom linoljeprodukter. På mässan hålls en liten workshop där du får tillfälle att testa på olika steg i fönsterrenovering med fönsterhantverkare Ola Landström, som också ger tips och råd.

Maria ser ett växande intresse hos privatpersoner som äger gamla gårdar och torp att vilja bevara istället för att slänga och dessutom bevara våra kulturmiljöer.
– Det är så synd att många tror att bara för att det är gammalt är slitet så behöver det bytas ut. Du vinner så mycket, både skönhet, pengar och miljö om du tar tillvara på det.

Fördelar med att renovera
  • Billigare än att köpa nytt
  • Energibesparande
  • Bevarar skönheten
  • Hållbart
Det händer i montern
photo1
Prova på olika steg i fönsterrenovering tillsammans med fönsterhantverkare Ola Landström som även ger dig tips och råd på vad du kan göra med dina gamla fönster.