Garageguiden – 6 steg på väg mot ett nytt garage


De har producerat och sålt över hundra tusen garage i Norge vilket gör dem till Nordens största garageleverantör. Genom att göra det enkelt för kunden i sin garageprocess finns ett stort urval av olika modeller som kan anpassas efter kundens behov och som lägger grunden för en lyckad garagebyggnation – nu kommer de till Sverige. Här bjuder Igland Garagen på en guide för dig som är på väg att bygga garage.

Igland Garage möter du i monter D13. 

Vilka behov finns? 

Vad ska du förvara i garaget?

Ett garage är någonting du kommer att ha i många år framöver. Därför är det viktigt att tänka igenom framtidiga
behov innan du gör dina val.

– Fundera över hur många bilar du ska ha plats för?
Har du eller familjen en hobby som kräver lite extra plats? Kanske en arbetsbänk som kan användas när du mekar med bilen eller vallar skidorna? Behov förändras över tid och det är bra om man funderar på sina långsiktiga behov innan köp, säger Pernilla
Pettersson från Igland Garage.

Hur mycket får garaget kosta?

Det kan vara bra att få en uppskattning över kostnaderna för grundarbetet. Med små justeringar kan du reducera din budget. Många väljer till exempel att gjuta grunden själv, men du kan även få den entrepenaden av Igland Garage i vissa delar av Sverige.
– När vi säger standard, menar vi ett garage som är byggt efter standardiserade mått. Det förenklar vår produktion och ger dig ett bättre pris, men vi kan givetvis göra anpassningar efter dina behov, säger Pernilla.


Vem ska rita ditt garage?

Ditt garage ska passa in där du bor och möta dina behov när det gäller både stil och storlek. Vilken planlösning ger mest för pengarna? Hur kan tomten utnyttjas bäst på bästa möjliga sätt? 

– En ritning säger mer än tusen ord och är en god bas för vidare planering. Våra medarbetare hjälper gärna till med planlösningen, berättar Pernilla.

Har du kontroll på ansökningsprocessen?

En viktig del är att undersöka vilka byggregler som gäller. Det gör du hos kommunen som även kan berätta vilka förhållanden som gäller med tanke på storlek, höjd och placering.
– Det är viktigt för både kommunen och grannar att det tydligt framkommer vilket typ av garage du planerar att bygga och var det ska placeras. När du köper garaget hos oss, får du sektion, plan- och fasadritningar i skala, grundritningar, malluppsättning och vägledning för hur byggansökan skall fyllas i, säger Pernilla.

Vem ska göra jobbet?

Det enklaste är såklart att överlämna jobbet till yrkesfolk, men det beror på din budget och kompetens. Ett garageprojekt innehåller vanligtvis grundarbete på tomten, gjutning av sockel och platta, leverans av material och montering/byggande av garaget.
– Vi samarbetar med duktiga entreprenörer på grundarbete på flera orter i Sverige och vi har fasta monteringsteam som kan montera garage. Men om du så vill kan du med hjälp av ett par händiga vänner montera garaget själv.

 När ska garaget vara färdigt?

En ansökan bör inte ta mer än tio veckor efter att du har skickat in all nödvändig information till kommunen. Kapaciteten hos entreprenören är ofta en kritisk faktor, så det kan vara bra att vara ute i god tid när det gäller inhämtning av offerter. Produktionen av garaget tar ca 5 -7 veckor och själva monteringen några dagar.
– Av erfarenhet kan man säga att det tar runt 3 – 4 månader från att det du ingår kontrakt med en leverantör, tills garaget är levererat och monterat, säger Pernilla.