Gratis energirådgivning på mässan!


Vill du veta hur du kan få ett mer energieffektivt hem? På mässan kan du få gratis tips och råd ifrån kommunens energi- och klimatrådgivare.

– Ingen fråga är för liten, för stor eller för konstig. Här får du kostnadsfri och opartisk rådgivning, antingen kan jag ge svar direkt eller så kan vi boka in en tid efter mässan, säger Zandra Wenngren, energi- och klimatrådgivare på Västerås kommun.

Energirådgivningen vänder sig till privatpersoner, organisationer samt små och medelstora företag
– Det kan handla om allt från att du undrar över olika uppvärmningssystem för hemmet till att du som företagare vill veta mer om användningen av elbilar eller kanske är du med i en fotbollsförening och tycker att klubblokalen drar mycket el, då kan du komma förbi och få råd kring det, säger Zandra.

Något som energirådgivningen ofta får frågor kring är belysning så på mässan kommer de att visa upp en ljusramp för att demonstrera olika typer av lampor.
-Det är LED lampor i alla dess former. Många äldre kanske är nyfikna och kan få chansen att komma och känna och klämma lite samtidigt som vi berättar mer om hur de funkar och vad som är bra att tänka på vid ett köp, säger Zandra som menar att LED-lamporna har många fördelar gentemot alternativen halogenlampor och lågenergilampor.
– Haka inte upp dig på att inköpspriset är lite dyrare för de håller så mycket längre. De är mer energisnåla än halogenlampor och jämfört med lågenergilampor så innehåller de heller inte kvicksilver, berättar Zandra.

I år är det tema Grönt Boende på mässan och i montern kan du även få en del gröna tips.
– Vill du tänka mer på vilket klimatavtryck du ger så kan du fundera på vart du köper din el och hur den produceras. Kanske att du inte sparar el men åtminstone så gör du ett val för miljön, säger Zandra.

I montern kan du även få råd från kommunens konsumentrådgivare.

 

Så här kan du spara energi i ditt hem

  • Uppvärmningen är det som drar och kostar mest, framförallt i småhus. Det kan vara bra att nu innan vintersäsongen se över det.
  • Se till att du har välisolerade fönster. Om du inte kan byta fönster kan du se över tätningslisterna.
  • I lägenhet är det framförallt vitvaror som drar el. Kolla upp vilken energiförbrukning de har. Bor du i hyreslägenhet kanske du inte kan byta ut dom men du kan se till att du har rätt temperatur och frostar av.
  • Se över belysning och all hemelektronik. Stänger du av prylarna och behöver du alla saker?
  • Önska dig ett par tofflor i julklapp så kanske du kan sänka inomhustemperaturen någon grad!