Helsingborg – en stad som växer


Helsingborg är en av Sveriges snabbast växande städer med över 140 000 invånare och 2016 blev Helsingborg årets tillväxtkommun! På mässan kan du ta del av kommande byggprojekt och även ställa frågor om du själv funderar på att bygga om eller bygga nytt.

– Flera stora byggprojekt är igång såsom kongressanläggningen på Ångfärjetomten och ombyggnaden av lasarettet. Samtidigt arbetar vi med den mer nära stadsmiljön för att göra staden trivsam för helsingborgarna, säger stadsbyggnadsdirektör Kristina Magnusson.

Det byggs bland annat nya lekplatser och nya mötesplatser men man smyckar också staden med blommor, påskris och julljus.
– Just nu arbetar vi också med Stadsplan 2017, som beskriver utvecklingen av Helsingborg fram till år 2035 och visar hur vi bäst kan använda ytan för att skapa livskvalitet för 175 000 helsingborgare i framtiden, säger Kristina.

Ett för staden viktigt projekt är införandet av HelsingborgsExpressen, en satsning på spårvägsliknande, kapacitetsstarka bussar på Helsingborgs mest frekventa stadsbusslinje, 1:an. Förberedelsearbetena påbörjades i september 2016 och gator och hållplatser längs sträckan byggs nu om i etapper. I juni 2019 ska hela sträckan vara redo. En viktig del av sträckan är Drottninggatan/Järnvägsgatan där kollektivtrafiken ska prioriteras, bland annat med sidoförlagda busskörfält. Helsingborgs stad satsar också på att utveckla gatan med bättre och tydligare gång- och cykelstråk och med platser där människor vill vistas. Ombyggnaden av gatan startar i vår.

I Helsingborg finns det 18 naturområden som skyddas av naturreservat. Det senaste är Pålsjö, ett stort tätortsnära natur- och rekreationsområde, som bildades 2016. Här kan den som vill promenera, cykla, rida och motionera. Vid Naturpunkt Geologi och Naturpunkt Betesmarken finns det möjlighet att pausa och lära sig mer om naturen. Det finns flera vindskydd, grillplatser och toaletter och många platser är tillgängliga för personer med funktionsvariationer.

I takt med att intresset för att träna utomhus i naturen ökar har kommunen också satsat på flera utegym, totalt finns nu ett tiotal på olika platser och i olika miljöer i Helsingborg. Dessa är tillgängliga för alla, året om, dygnet runt och alldeles gratis. De senast invigda finns i Ramlösa, på Råå och på Viskängen och totalt finns nu ett tiotal utegym på olika platser i Helsingborg.

Vill du veta mer om kommande byggprojekt berättar kommunen mer i sin monter. Funderar du själv på att bygga om eller bygga nytt finns möjlighet att ställa frågor kring bygglov. Du kan också se vart det finns lediga tomter. Dessutom bjuds det på tävling och du kan ta en avkopplande paus i mindfulnesshörnan där du kan uppleva vackra miljöer i 3D i VR-glasögon.

Utegym i Talldungen på Planteringen. Foto: Katja Skåner
Utegym i Talldungen på Planteringen. Foto: Katja Skåner

Ställ dina frågor på mässan! Detta kan du få svar på i Helsingborgs stads monter.

Bygga nytt eller bygga om?
Information om hur du söker bygglov om du ska bygga nytt, bygga till eller bygga om. Behöver du bygglov för ditt planerade plank och hur fungerar det egentligen med Attefallshus?

Lantmäterifrågor
Vill du dela din fastighet eller veta var din gräns går? Lantmäterimyndigheten i Helsingborg hjälper dig med detta och flera andra frågor rörande fastigheter.

Tomtkö och lediga tomter
Svar på frågor angående hur tomter i Helsingborg fördelas. I montern finns en tomtkatalog att bläddra i. Tomterna släpps i början av varje år. De tomter som ej tilldelats i mars kan komma att publiceras igen och fördelas under året.

Projekt på gång
Är du nyfiken på pågående och kommande byggprojekt får du inte missa ett besök i Helsingborgs stads monter.

 

Detta händer också i montern:

Tema: Årets tema är livskvalitet med betoning på hållbarhet, miljö och hälsa.

 • Elcykel med flak på plats i montern.
 • Tävling: Svara på frågor och vinn ett kulturkort. Som tack för medverkan får man en vårlök att ta med sig hem.
 • Mera liv i täppan: Broschyrer med info om biologisk mångfald i trädgården.
 • Utdelning av rättvisemärkta bananer.
 • Mindfulnesshörna: Grön och skön hörna med bord och stolar som ramas in av härliga vårväxter. Här kan man sitta ner, slappna av och få inspiration från trädgårdstidningar eller lyssna på naturljud i hörlurar samtidigt som man kan uppleva vackra miljöer i 3D i våra VR-glasögon.
 • Interaktiv ritvägg: Måla och fyll i stadsmotivet med färgpennor.
 • Pixla Piren: Information om Pixla Piren
Naturpunkt Geologi i Pålsjö skog. Foto: Fredrik Bengtsson
Naturpunkt Geologi i Pålsjö skog. Foto: Fredrik Bengtsson

Det här kan du få hjälp med på Helsingborg kontaktcenter:

Till Helsingborg Kontaktcenter kan du vända dig med alla ärenden och frågor som har med Helsingborgs kommun att göra. Här får du även kostnadsfri och oberoende rådgivning inom en rad olika områden.

 • Ärenden inom barnomsorg, skola, utbildning och kultur och fritid.
 • Ärenden inom äldreomsorg, stöd och sociala frågor.
 • Ärenden inom byggande, boende och miljö och tillstånd.
 • Alla möjliga andra frågor, till exempel frågor om stadens organisation eller politik.