Inför fönsterbytet: Experten tipsar


Det är helt okej att byta fönster av estetiska skäl, som många gör. Men den riktiga vinsten med ett fönsterbyte är de pengar du kan spara på din uppvärmningskostnad. Det säger Christian Johansson på Vänerfönster.

– Många kanske renoverar inomhus, tapetserar och lägger golv. Under arbetets gång inser de att för att få den där riktigt nyrenoverade känslan måste fönstren bytas. ROT-avdraget finns ju fortfarande kvar, så många passar på att byta just nu. Men mitt bästa argument är just uppvärmningskostnaden, säger Christian.

Han menar att många tror att de har täta fönster. Men faktum är att fönster som bara har 10-15 år på nacken kan läcka en hel del värme. Det brukar bli en glad överraskning att märka hur värmekostnaden sjunker rejält efter ett byte.
– Du betalar för fönsterbytet nu men egentligen är det en besparing i längden.

Hitta rätt material


Idag är det vanligt med PVC-fönster, eftersom de håller samma kvalitet och isoleringsförmåga som ett träfönster – samtidigt som de kostar betydligt mindre.

– Nya fönster i PVC kan vara upp till 30-40 procent billigare än motsvarigheten i trä. Av våra kunder väljer ungefär hälften PVC-fönster, men många står också fast vid att det är ett fönster i trä de vill ha av estetiska eller traditionella skäl. Då finns möjligheten att köpa ett aluminiumbeklätt träfönster, vilket gör det i princip underhållsfritt, säger Christian.

Fler smarta tips

Samla inspiration. Ta en biltur och spana på hus eller håll ögonen öppna under kvällspromenaden, för att se hur andra har gjort.

Fråga experterna. Känner du dig osäker eller saknar tid att hinna göra egen research? Be om ett personligt förslag från en utbildad och erfaren fönstersäljare.

Ha god tid på dig. Som med alla renoveringar kan det komma som en överraskning för dig som kund att det tar några månader innan du får dina fönster monterade. Christian säger: ”Hittar du en firma som kan montera inom några veckor bör du nog tänka till lite. Varför har just den firman inte så många fönsterjobb på kö? Ja, det finns så klart alltid en anledning.”

Så funkar fönsterbytet – steg för steg

Det ser lite olika ut hur olika företag jobbar. Ofta får du som kund hitta ett företag som säljer fönster och ett annat som monterar dem. Vänerfönster erbjuder en helhetslösning och det är den vi utgår ifrån nedan, men i stora drag funkar det ungefär likadant.

1. Montören gör ett hembesök och tittar på olika alternativ. Därefter kan du som kund fundera och välja i lugn och ro.
2. När du har funderat klart beställs fönstren direkt.
3. Vid monteringen täcks alltid golv och eventuella möbler. Fönstren monteras och hemmet städas efter avklarat jobb.
4. Kund och montör besiktigar fönstren tillsammans. Klart!

Vänerfönster startades 2012, utifrån idén att kunna erbjuda ett komplett fönsterbyte med fulla garantier på både fönster och montage. Många firmor säljer fönster, men då måste kunden kontakta en annan firma för att få sina fönster monterade. Det unika med Vänerfönster är att de erbjuder en komplett lösning.

Företaget har utställning och lager i industriområdet Norra Hedentorp i Jönköping, men finns även i flera städer.