Inredaren tipsar – blanda nytt och gammalt!


Vill du få hjälp med inredningen där hemma? Besök Bomässan och få personlig rådgivning av inredaren och återbruksprofilen Maria Celin. Hon jobbar som stylist och inredare och syns ofta på tv i inredningsprogram som Arga Snickaren och Byggfällan. Maria driver även podcasten Återbrukspodden och brinner för just ämnen inom hållbar och cirkulär inredning.

På Bomässan kommer Maria dela med sig av tips kring cirkulär inredning och återbruk. Förutom att hon kommer att prata och visa på scen, så har hon byggt upp en monter tillsammans med EM Home där hon visar hur man inreder snyggt genom att blanda gammalt och nytt. Så passa på att gå förbi EM Homes monter om du har frågor kring ditt hem eller inredning i allmänhet. (Se tider i programmet)

– Jag har nog alltid varit en sakletare. Jag är en väldigt nyfiken person och kan till exempel inte låta bli att vända på tallriken på restaurangen för att se var den är tillverkad eller känna på strukturen när jag går förbi en spännande husvägg. Att vara sakletare handlar mycket om att kunna se det fina i det fula, säger Maria.

Maria har jobbat som inredare i sjutton år, och de senaste sex åren har hennes fokus främst handlat om återbruk och återanvändning. Om att se potentialen i sakerna man redan har, och att kunna förvandla dem till någonting nytt. 

– Man måste inte köpa nya saker, ett jättebra tips är till exempel att byta med andra. Dra ihop ett kläd- eller sakbytarevent med dina vänner eller grannar för att få cirkulation på sakerna. Sociala medier är också användbart när det kommer till att hitta eller byta bort saker. 

Ett annat tips kan vara att skapa en utmaning för sig själv för att på så sätt tvingas till att tänka nytt och annorlunda. Förra året bestämde till exempel Maria sig för att hon bara fick handla kläder på secondhand under ett halvår.

5 snabba frågor

Favoritplats? Hemmet eller på ett tåg.

Favoritmöbel i hemmet? Matbordet.

Möbel du ångrar du köpt? En byrå som gick sönder direkt när jag hade byggt ihop den.

Gammal möbel som fått nytt liv? Jag brukar spraymåla gamla krukor i nya färger, ett enkelt knep för att ge dem nytt liv. 

Vilket rum har du lagt ner mest kärlek på? Köket, där är jag mest.