Inredning för alla stilar!


Bomässan fortsätter att växa i Linköping och i år är vi glada över att kunna presentera ett flertal utställare inom inredning. Hitta allt från snygga inredningsdetaljer, vintage och renoverade möbler till nya moderna kök.

En av årets utställare är IKEA som i år bjuder på tema kök i sin monter. Här kan du få tips på snygga och kreativa lösningar!
– Vi kommer att visa upp vårt kökssortiment Metod och olika luckor. Vi har också fått ett helt nytt sortiment av hoar, säger Cecilia Johansson, marknadsansvarig för IKEA Linköping.

En spännande produkt är IKEA:s luckor med mönstrade tryck på.
– De kan användas som komplement för att göra köket mer personligt. Om du vill säsongsförändra köket kan du bara byta ut några av luckorna för att få en helt ny känsla, säger Cecilia.

Förutom att få inspiration från årets nya sortiment erbjuds också tips och råd i montern.
– Vi kommer att berätta om hur du handlar kök på IKEA, enkelt och smidigt, samt berätta om vårt serviceutbud. Vi har exempelvis tidsbokning där kunden sitter ner med säljaren och ritar köket tillsammans, berättar Cecilia. På mässan kommer vi att erbjuda några tidsbokningar gratis till de första kunderna så dyker upp!

Är du efter något i vintage stil har Ulrika Blom från butiken Reminded den rätta känslan för dig!
– Jag tycker det är kul när man blandar gammalt och nytt, så jag har både vintage och nyproducerade saker. Tillsammans ger det en mixad inredningsstil men som samtidigt passar bra ihop, säger Ulrika.

Reminded ställer även ut unika återbruksmöbler som är handtillverkade av Möbler från Liabäck.
– Det är helt otroliga möbler! Vi har bland annat en sittbänk/sideboard som är gjort av golvplankor från 1904. Och ett köksbord byggt av breda gamla ekplankor, säger Ulrika.

Unika åkerbruksmöbler hittar du hos Reminded.
Unika åkerbruksmöbler hittar du hos Reminded.

Idén att göra något nytt, användbart och snyggt av något gammalt är också något som gör att återbruksmöbler blir allt mer populärt.
– Jag inspireras av den kreativa delen, saker behöver inte bara slängas på tippen utan det är kul att se hur tex en gammal planka kan bli till ett jättefint bord, säger Ulrika.

Den industriella stilen är också något hon ser mer och mer av.
– Även om du har ett ljust och vitt hem kan du ha ett rustikt och industriellt soffbord. Det industriella behöver ju inte vara rått, utan kan passa ihop med så många olika hem, säger Ulrika som tipsar om att man ska tänka på att blanda stilar i hemmet.

Inför mässan i Linköping samarbetar Reminded med Ladugarden, ett lokalt företag som också är inriktade på återbruk.
– De har plockat ner en lada från 1898, planka för planka, lucka för lucka och spik för spik och av det gjort snygga matbord och inredningsstegar av, berättar Ulrika. På mässan kommer vi att kunna erbjuda dom till mässpriser!

Reminded har fokus på lokalt hantverk och produkter. Och gillar du det vill vi även tipsa om formgivaren Erika Tubbin som deltar på mässan. Hon inspireras av Östergötlands charmiga dialekt och vackra landskap i sitt skapande av inredningsdetaljer för kök och hem.

Design som sticker ut av Erika Tubbin
Design som sticker ut av Erika Tubbin

Passa på att shoppa loss bland disktrasor, handdukar, brickor, grytunderlägg, skärbrädor med olika grafiska mönster.
– Nytt för hösten är mina posters med välkända östgötska uttryck, bland annat ”Gate upp å gate ner”, ”Smällkörkedricke” och ”Öschötte Guschelov”, berättar Erika. Det finns också nya glasunderlägg med olika texter anpassade för olika drycker som vin, champagne, öl och drinkar. Perfekt som present när du ska gå bort!

Har du en favoritmöbel som börjar bli sliten men som du inte vill göra dig av med? Då kan vi tipsa om utställaren Nio Liv Möbeltapetsering i vars monter du träffar tapetserarmästare Agneta Fernström. Vid en omstoppning byts allt utan själva stommen så du får i princip en helt ny möbel!
– Istället för gå köpa t ex en nytillverkad Malmstens möbel för 30 000 kan du få en renoverad för halva priset. Du kan återvinna i stället för att slänga och köpa nytt och sedan finns det så många vackra tyger att välja på och du får en mycket mer personlig möbel, säger Agneta.

Fåtölj ”Bamse” före och efter en möbeltapetsering hos Nioliv.
Fåtölj ”Bamse” före och efter en möbeltapetsering hos Nioliv.

I princip alla möbler med en intakt stomme kan renoveras. Hos Nio Liv är det just mycket möbler från 60-talet som lämnas in i tapetserarverkstaden.
– Den tidens möbler har blivit populära och många efterfrågar retro tyger så att de ska se ut som de gjorde på den tiden, säger Agneta.

På mässan kommer Nio Liv att visa upp renoverade möbler och exempel på olika tyger, men det kommer också finnas inredningsdetaljer såsom kuddar och fårskinn.
– Vi kommer också att jobba med en möbel så att man som besökare kan se vad som finns under tyget. Det är många som inte har en aning om hur det ser ut eller vilka material en möbel består av, säger Agneta.

Har du någon möbel du vill renovera? Passa på att ta ett kort på möbeln för att få en prisuppfattning.

Men inredning behöver inte bara betyda saker till hemmet! På årets mässa träffar du utställaren Johanna Bergh från Blommiga rum i Vetlanda som  jobbar som bröllopsfixare! Allt från att planera inredning i festlokalen med placering av bord & dukning till dekorationer i kyrkan & självklart blomsterarrangemang & bröllopsblommor!
– Jag brukar tänka på att skapa en helhet, en röd tråd genom hela bröllopet, som att färgerna i brudbuketten går igen i övrig dekoration & blommor! Sen vill man hitta parets personlighet & planera bröllopet ut efter det, säger Johanna.

Vilka blommor är vanligast att du utgör ifrån?
   – Rosor!! Men i år har även pioner slagit stort i brudbuketter & arrangemang även om de är mer säsongsbetonade!

Johanna har tidigare haft butiken Blommiga rum i Vetlanda med inredning & blommor! På mässan kommer hon ha med inredningsprylar som krukor & ljusstakar! Bla rättvisemärkta krukor i återvunnet material från oohh!

I framtiden kommer företaget jobba mest med bröllop & mot företag!
– Det är jätteroligt att få äran att vara med & planera brudparens stora dag i livet! Många har en klar tanke & en dröm om hur dagen ska bli & jag ska hjälpa dem att förverkliga det!

Vad är ditt bästa inredningstips?

IKEA: Det går att med enkla medel styla om hemmet så att det alltid känns nytt och fräscht. Fundera på vilka förändringar du kan göra och våga göra det personligt. Se över vad du har för behov, vad funkar för dig och anpassa dig efter det hur du bor och lever istället för att gå efter normer på hur det ska se ut.

Reminded: Personlighet och kreativitet. Gör sånt som du själv trivs med.

Erika Tubbin: Blanda nytt och gammalt och olika stilar så att det blir eget och personligt.

Blommiga rum: Ljus, både ljusstakar och lampor. När du inreder med ljus ger det liv åt allting.

Nioliv: Utgå från en favoritmöbel och välj detaljer som kompletterar och framhäver denna. Blanda gärna från olika tidsepoker och var personlig i dina val av färg och mönster.

Utställarnas tips: Missa inte detta i vår monter!

IKEA: Våra luckor med tryckta mönster som kan användas som komplement och lyfta ett helt kök!

Reminded: Matbord som är skapat med två jättestora breda golvplankor och har ett svetsat stålunderrede vilket ger en lite industriell stil men ändå väldigt rustik.

Erica Tubbin: Mina nya glasunderlägg med texter anpassade för olika drycker. De är perfekt som present när du går bort!

Blommiga rum: Rättvisemärkta krukor av återvunnet material & trendiga växter!! Det förgyller allas vardag!!

Nioliv: Våra renoverade möbler allt från antikt till modernt!