Möt Karl-Fredrik på Eklaholm – gästföreläsare på Bomässan i Mariestad (lördag)


Karl-Fredrik kommer att prata om hela blomsteråret från januari till december och ger tips och råd om de olika årstiderna. Vi kommer att få följa Karl-Fredriks år med bilder från hans hem och han delar med sig hur han tänker med inredning och trädgård.

Karl-Fredrik gästar oss på lördagen i Mariestad och kommer att hålla föredrag vid två tillfällen under dagen, kl 12.00 och 15.00.

Läs mer om Karl Fredrik:

Karl Fredrik skapade sitt blomsterparadis på Österlen

Han är aktuell med ”Karl Fredrik på Österlen” och har blivit utnämnd till årets inredningsinspiratör 2020. Karl Fredrik Gustafsson är Sveriges antagligen hetaste inredningsprofil just nu. I år kommer han till Bomässan för att dela med sig av sin sprudlande kärlek till allt som är vackert i trädgården och hemmet.

Intresset för växter och inredning började tidigt för Karl Fredrik Gustafsson. Redan som nioåring anlade han rabatter på allmänningen utanför radhuset i Örebro.

– Min pappa har alltid tyckt om blommor, och farmor och farfar var helt självförsörjande på grönsaker, så jag har alltid haft trädgårdsintresset omkring mig, berättar Karl Fredrik.

Vid tio år ropade han in en trefotad järngryta på auktion för tio kronor, och när väl den första heltidslönen kom gick han och köpte en äkta iransk Bokhara-matta och två kristallkronor för pengarna.

– Jag minns hur man på auktionen ville ”slänga med” några lampor som inte blivit sålda, men jag tackade bestämt nej. Redan då visste jag vad jag tyckte om, vad som hade ett värde och vad som bara var skräp.

Köpte en övergiven gård i Skåne

Idag är Karl Fredrik utbildad florist och trädgårdsmästare. För sex år sedan köpte han en övergiven gård på Österlen tillsammans med sin pojkvän Petter. De är båda uppväxta på landet och längtade tillbaka.

– Till slut hittade vi Eklaholm, ett renoveringsobjekt som stått tomt i två år men som hade anor från 1600-talet. Vi var egentligen ute efter ett helgboende men idag bor vi permanent på gården. 

När renoveringen av gårdens huvudbyggnad som är från 1923 drog igång, upptäckte de ganska snart att bakom de gamla tapeterna gömde sig vackra originalmålningar. 

Målningarna har idag fått ersätta tavlor i många av rummen. 

– När man kommer till en plats med mycket historia vill man förstås bevara den så gott det går. Det går att vara hur nördig som helst när det kommer till byggnadsvård. Vi har fokuserat på uttrycket och slutresultatet men inte hängt upp oss för mycket på detaljerna.

Ett skånskt Provence

Karl Fredrik och Petter älskar Frankrike och har tagit mycket inspiration därifrån. Köket är en kombination av svensk äldre lantlig stil och charmig fransk landsbygd. Ett slags Skånes Provence. I hallen möts man istället av engelsk rött, och längre in går väggarna i pariserblå och antwerpenblått.

– En annan viktig sak har varit värmekällor. 

Det första vi gjorde var att renovera skorstenen. Sedan har vi satt in både en kakelugn och en gammal vedspis. Det har varit viktigt att få det ombonat och mysigt, säger Karl Fredrik.

Idag finns både handelsbutik och fikamöjligheter på Eklaholm. Tack vare tv-serien vallfärdar besökarna hit för att också få en glimt av blomsterprakten – och om de har tur Karl Fredrik i morgonrock.

Se Karl Fredrik på Bomässan Stora Scen: