Knut Knutson värderar dina saker på Bomässan i Jönköping (söndag)


Få har missat Knut Knutson när han med iver, spänning och yviga gester värderar och visar upp fynd i SVT-succén Antikrundan. Nu kommer han till Bomässan, och lovar att bjuda på både värderingar och inspirerande historier. Något du inte vill missa. 

Obs! Läs information längre ner hur du värderar dina saker live på mässan

För Knut Knutson började intresset för antikviteter och gamla prylar i tidig ålder, redan som barn fick han följa med sin far på auktioner och marknader. Intresset blev ett yrke, och sedan dess har det rullat på och idag är han expert inom modernt konsthantverk, konstglas, möbler allmoge och målerier. 

– Jag har arbetat på Bukowskis, varit med sedan starten av Antikrundan 1989 och är i dag majoritetsägare av Uppsala Auktionskammare. Jag brukar säga att som svensk antikexpert måste man vara generalist, man måste kunna lite om jättemycket. Från gardinstänger och allt däremellan förklarar han. 

 Knut får oss att fundera över mormors gamla vas eller den slitna stolen i vardagsrummet genom sin medverkan i tv-programmet med sina två miljoner tittare.  

– Antikrundan har gjort folk i allmänhet mer medvetna, nyfikna, mer försiktiga med de saker de redan har i hemmen, och det behövs i dagens samhälle. 

Men trenderna svänger snabbt och det som är populärt idag kanske inte är populärt imorgon  och tvärtom. Och där tycker Knut att de stora varuhusen, med sitt enorma inflytande kunde göra mer för att bevara kulturarvet. 

– Om ett stort varuhus kunde skylta med lite äldre prylar eller möbler som ett komplement till de nya produkterna så skulle vi få se mer personliga hem, tänk dig en gammal pigtittare från början av 1900-talet på en alldeles ny byrå. Om det dessutom skulle stå ett golvur i samma rum, så vore det klockrent.   

– Jag vill verkligen uppmuntra att man tar sig tiden när man inreder,  att man letar och botaniserar efter både saker med originalitet och historisk förankring som man sedan kombinerar med annat med “rätt” färg och form – då är möjligheterna stora att skapa ett personligt hem.

– Jag önskar att fler unga går på auktioner och tar sig tid att lära sig se det vackra i det gamla. Inte bara för att hitta fynd, utan för att det är trevligt att omge sig av kulturskatter. Och för att det är så otroligt roligt och spännande att vara på en visning. 

Vilka föremål är ofta värda mer än vad man tror? 

– Det är faktiskt kinesiska föremål tillverkade av och för kineser. Ofta tror man att det inte är värt någonting alls. Förr letade man i slottsområden efter dessa kinesiska antikviteter men nu är det inte ovanligt att hitta dem i radhusområden. Senaste kinesiska vasen som ägaren trodde var ganska obetydlig klubbades för drygt för 10 miljoner kronor. Det är ju en ganska bra affär! 

För mässbesökarna kommer Knut Knutson att värdera besökarnas medtagna saker. 

– Det är alltid kul att få se och värdera nya föremål. Men det roligaste jag vet vid sådana här evenemang är mötena med människorna, det är det bästa med mitt jobb, avslutar Knut. 

Knut gästar oss på söndagen i Jönköping och kommer att hålla föredrag vid två tillfällen under dagen:

  • Kl 12.00: Föreläsning “Det blir aldrig som man tänkt sig”
  • Kl 15.00: Värdering av besökarnas antikviteter

Läs också: Inred med fynd och skapa ditt personliga hem – Auktionsguiden med Knut Knutson