Konsten att byta fönster


Det finns många saker att fixa med för den som bor i hus och att byta fönster tenderar att prioriteras bort. Kanske är det dags att ändra på det nu, eftersom det kan ge stora positiva effekter! Men hur vet man när det är dags att byta fönster och vad är viktigt att tänka på? Fönsterexperten Joacim Ter-Borch från Nya Fönster & Montage Syd AB reder ut ett och annat.

– Fönster kan du byta hela året. Man använder sig av olika sätt att arbeta vid olika säsonger och väderlekar. Takfönster monterar man såklart inte vid ostadigt väder, dock går det att byta året runt.

Ofta märker man att det är dags att byta fönster först när det nästan är för sent, men det är bra att ta för vana att börja kontrollera sina fönster en gång om året och samtidigt rengöra och smörja beslagen, säger Joacim.

– Vanligtvis är det gångjärnen som gör att fönster blir svåra att öppna och stänga. Om det samtidigt känns som att det blåser i rummet är det en stark signal på att det är dags att byta.

Ljusare och tystare hemma
Det finns många positiva effekter med ett fönsterbyte, även om de kan variera lite från fall till fall. Men en vanligt förekommande förändring är att ljuset hemma blir annorlunda eftersom de gamla glasen har slitits och blivit matta av väder och vind, förklarar Joacim.
– Många upplever också att huset blir tystare, särskilt när man har bytt från två enkelglas till treglas-kassetter.

Inomhusklimatet blir samtidigt svalare på sommaren och varmare på vintern. I äldre hus är fönstren ofta mörka i karm och båge. Nuförtiden är det vanligt att man väljer en vit kulör på insidan för att få ett ljusare hem.

Värt att kolla upp!

Vid ett fönsterbyte kan det vara bra att kontrollera med din kommun vilka förutsättningar som gäller för fönsterbyte där just du bor. En del bostadsområden innefattas av bevarandeplaner i olika grad och ibland finns det krav från kommunen på vilken typ av fönster som får sättas in i en viss byggnad.

Joacims 8 tips för ett lyckat FÖNSTERBYTE

 •   Det är kunden som ska bestämma när det är dags att fatta beslut gällande leverantör, inte säljaren på respektive fönsterföretag.
 •   Jämför med flera aktörer, köp inte ett erbjudande vid köksbordet bara för att säljaren erbjuder en så kallad ”just nu-kampanj”.
 •  Garantier på både produkter och montage varierar, framför allt ska man vara noga med att kontrollera villkoren för montaget.
 •  Var säker på att de montörer som ska komma till dig verkligen har kunskap om fönstermontage. Ett bra tips är att välja ett företag som har egna montörer, då slipper man hamna mellan säljaren och byggfirman om saker inte går som det var tänkt.
 •  Be om referenser och se till att du får besöka ett slutfört montage. Först då kan du som kund känna dig trygg med ditt val av leverantör.
 •  Det lägsta priset är inte alltid det
  bästa alternativet, var säker på att du får det du vill ha monterat och inte det leverantören vill sälja. Priset för att byta fönster kan variera kraftigt och beror dels på leverantör men också på vilken typ av fönster man vill ha.
 •  Var aktiv i ditt fönsterbyte
  genom att åka runt och titta på olika stilar, lösningar och inte minst färgsättningar. Ett fönster idag behöver inte bara vara svart eller vitt.
 •  Betala aldrig något i förskott!