Konsten att välja tapet


När hallen ska få sig ett lyft är det tapeter som gäller. Caroline Forsshéll har alltid bott i vita hem, men nu har hon köpt sina första tapeter!


– Jag har aldrig haft tapet förut, så det här projektet har varit väldigt spännande, säger Caroline Forsshéll.

Familjen har under en tid renoverat sin 20-talsvilla i Nacka för att göra den mer tidsenlig.

– När vi köpte huset hade man renoverat bort charmen tyckte vi. Nu gör vi om lite och tar tillbaka 20-talskänslan.

Det senaste projektet är att bygga om hallen. Det som tidigare var hall har förvandlats till en klassisk punschveranda och entrén till huset har flyttats från baksidan till framsidan.

– Hallen känns viktig, den sätter prägel på huset och är ett slags avtryck av vem man är. Många besökare kommer ju inte längre än till hallen.

Caroline kallar sig själv för ”färgfegis”. Vitt och fräscht är hennes melodi. Fram tills nu, då hon faktiskt lärt sig uppskatta färg och mönster.

– Jag var lite emot tapeter från början, och tänkte att ett 20-talshus skulle se gammalmodigt ut med tapeter. Vi använde färgsättningshjälpen från Happy Homes och fick jättebra tips och råd. Nu är både jag och min man mer lockade av färg och tapettrender.

Till hallen valde Caroline en blommig tapet, Midbec Impressionist, som är en av de heta trenderna just nu.

5 tips för dig i tapetsvängen

1. Tapeten ska bidra till hemkänsla. Lita därför på din instinkt. Vilka mönster eller färger får dig att slappna av hemma?
2. Stora mönster. Vid en första anblick kan det kännas fel med stora mönster på en liten yta. Men faktum är att just detta gör att ytan känns större.
3. Tapetsera mera. Att tapetsera samtliga väggar i ett rum ger ett modernt intryck. Men fondväggen lever kvar samtidigt!
4. Lågt i tak eller bredare vägg? Om du har lågt i tak hjälper en lodrät mönsterbild på tapeten till att ”höja” taket – vilket ger mer rymd i rummet. Vill du bredda en vägg bör du välja en horisontell mönsterbild istället.
5. Mörkt och ljust. Mörka färger och mönster gör att rummet känns mindre, medan ljusa färger har motsatt effekt.