Nyheter

Ladda ner Tareqs goda laxrecept

Publicerad: 2018-02-02

På årets Bomässor lagar Tareq Taylor härligt god lax på scenen. Här hittar du recepten!

TANDOORILAX MED SVART BÖNSALLAD

4 PERSONER

700 g laxfilé med skinn
3 msk tandoorikrydda, som pasta eller i pulverform
2 dl turkisk yoghurt, 10 %

SVART BÖNSALLAD
1 burk svarta bönor (400 g)
20 cm gurka
1⁄2 grönt äpple, t ex Granny Smith
2 salladslökar
1⁄2 dl hackad färsk mynta
1⁄2 dl hackad färsk koriander
saften från 1 lime
1 msk olivolja
1 nypa flingsalt

TILLBEHÖR
Turkisk yoghurt, 10 %

GÖR SÅ HÄR

1. Lägg laxfilén i en ugnsfast form med skinnsidan neråt.

Blanda tandoorikryddan med yoghurten och gnid in laxen med den. Ställ in i kylen och låt marinera i minst 2 timmar.

2. Skölj bönorna noga och låt dem rinna av. Tärna gurkan fint. Kärna ur och tärna även äpplet fint. Strimla salladslökarna.

3. Blanda alla ingredienserna till bönsalladen i en skål.

4. Värm ugnen till 200 grader.

5. Baka laxen i mitten av ugnen i 17–20 minuter tills
den är klar (det är den när innertemperaturen är cirka
42 grader

eller när det går lätt att sära på lamellerna).

6. Servera laxen varm med den svarta bönsalladen och gärna lite extra yoghurt vid sidan av.

SALLADSKNYTEN MED BAKAD LAX, NUDLAR OCH NOUK CHAM SÅS

4 PERSONER

300 g laxfilé
ca 2 dl glasnudlar
2 salladslök
1 morot
10 cm gurka
2 dl böngroddar
1 kruka mynta
1 kruka koriander
2 salladshuvud tex Baby gem

GÖR SÅ HÄR

Lägg laxen i en ugnssäker form och salta lätt. Baka laxen på 150 grader i ca 15 minuter eller tills den har nått en innertemperatur på 42 grader.

Koka glasnudlar enligt anvisning på förpackning.

Skala och strimla morot och strimla salladslök och gurka. Hacka ner mynta och koriander. Blanda samman allt i en bunke.

Rensa och dela salladshuvuden i hela fina blad. Lägg lite sallad i varje salladsblad och toppa med lite lax.

Doppa i Nouk Cham sås.

Nouk Cham sås
Ta så många chilifrukter du vill ha. Den här såsen ska ha lite bett.
ca 1 1/2 dl
1/2 dl vatten
1/2 dl fisksås
2 msk färskpressad limesaft
2 msk risvinäger
1 msk fint hackat palmsocker eller rårörssocker
1/2 citrongräs, mycket fint hackat (bara den ljusa delen)
2–5 små starka chilifrukter, smulade
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk färsk ingefära, finhackad

Blanda alla ingredienser i en skål och rör tills sockret har löst sig helt. Det är också smidigt att blanda allt i en liten burk med lock och sedan skaka den.

Lycka till!