Lär dig mer om whisky på Bomässan


För en lekman kan det vara svårt att förstå vad som skiljer en whisky från en annan, och hur man vet vilken sort som ger störst smaksensation. Peter Granåsen på High Coast Whisky reder ut begreppen.

– Single malt whisky betyder att drycken kommer från ett destilleri. Ingredienserna är vatten, jäst och malt (korn). 

För att slippa gå in på alltför krångliga begrepp, kan vi förenkla det lite.
– Den som vill göra en billigare produkt kan ta i princip vilken sprit som helst, blanda upp med en liten del single malt och låta blandningen ligga på fat i tre år. Det är den vanligaste produkten, blended whisky. Men då får man en mer urvattnad produkt som saknar den breda smakpaletten, säger Peter.

Peter tipsar: Rätt glas och inga isbitar


Välj glas med omsorg. ”Du ska ha ett lagom stort glas som koncentrerar dofterna när du böjer upp det mot näsan. Det gör också att smakerna förstärks.”
Ett glas vatten bredvid. ”Vid alkoholstark whisky är det extra viktigt att ha ett glas vatten redo med ett sugrör eller en pipett. När du droppar lite vatten i whiskyn löser du upp smakämnena och nya smakämnen bildas, vilket ger en större smaksensation.” 
Skippa isbitarna. ”En myt som florerar är att man ska ha isbitar i whiskyn. Det kan man möjligen ha om det är 30 grader varmt ute och man upplever whiskyn som för varm, men drycken mår bäst av att bli åtminstone rumstempererad. Vissa smakämnen försvinner när den blir för kall.”

Så gör du för att provsmaka på mässan

För dig som vill prova olika drycker på mässan är det enklast att köpa smakkuponger. För 150 kr får du 1 provningsglas och 5 smakkuponger, som du lämnar till dryckesutställaren i utbyte mot ett smakprov. Beroende på dryck kan ett smakprov kosta en eller flera kuponger. Det är möjligt att köpa till flera kuponger i häften om fem för 100 kr/st på mässan.

FÖRKÖP DINA BILJETTER HÄR!