Måla om eller tapetsera? Få experttips på mässan!


Funderar du på att måla om eller sätta upp nya tapeter? På mässan möter du Nordisk Yta som gärna ger dig tips och råd.
– Vi vänder oss både till dig som vill göra det själv eller dig som vill få det gjort! säger Michael Stenberg, VD på Nordisk Yta.

Dags att förnya ditt hem? Att måla om är ett roligt sätt att förändra och det kan vara lättare än du kanske tror.
– Ett bra sätt för att snabbt ändra färg är att måla på befintlig tapet, det går oftast bra. Men om du har tapet med kännbara mönster bör du tänka på att det kommer att synas, säger Michael Stenberg.

Ställer du högre krav på slutresultatet behöver tapeten tas ner och väggen bredspacklas. Detta kräver mer av utföraren och då är det nog lämpligt att anlita ett måleriföretag. Är det en redan målad vägg du vill måla över går jobbet ofta ännu smidigare. Ett knep för att lyckas bättre med målningen är att vara försiktig med spacklingen.
– Är det små hål efter tavlor mm så använd snickerispackel som är vitt och spackla inte onödigt mycket. Ytan på de spacklade områdena kommer att skilja sig från den tidigare målade ytan så minsta möjliga är att eftersträva.

För dig som ska tapetsera om så går det bra att sätta ny tapet ovanpå en gammal tapet.
– Det är många gånger det enklaste sättet, bara den gamla tapeten sitter bra och att det inte är många lager gammal tapet, säger Michael Stenberg.

Att tänka på vid tapetuppsättning!

– Om det är tapet med mönsterpassning går det åt betydligt mer tapet än om det är en tapet utan mönsterpassning. En hel del måste skäras bort för fönster och dörrar samt för att hamna rätt i mönster vid ny rulle. Det är även viktigt att inte snåla med klistret.

Är du klar med uppfräschningen inomhus kan det även vara läge att börja fundera på utsidan. Kanske vill du måla om fasaden till nästa år?
– Så snart våren tillåter och träet torkat upp ordentligt kan man köra igång. Vill man få jobbet gjort av en firma bör man vara ute i god tid, säger Michael.

Funderar du på att måla om själv? Glöm inte att göra det säkert!
– Använd ställning och stå inte och vingla på stegar. Det är farligt och rekommenderas inte, säger Michael.

Nordisk Yta är en företagsgrupp bestående av nio måleriföretag i Mellansverige samt två specialbolag för plåttaksmålning och plåt & smidesarbeten. Förutom två butiker har de även en webbshop. Passa på att få gratis experttips på mässan!
– Vill du snacka måleri och få lite mer tips är du välkommen till vår monter! Du kommer att kunna titta in i vår webbshop och vi kommer även att tapetsera live.