Målaren tipsar: Tänk på det här när du ska måla om hemma


Med hösten kommer lusten att göra något nytt – som att måla om. För bara några månader sedan öppnade målarna Stefan Hillman och Stefan Eriksson Hilmers färgbod i Västerås. De är en franchisebutik för Nordsjö men har även andra märken. 

Hilmers Färgbod träffar du i monter E-13 på mässan.

Stefan Eriksson bästa måla om-tips. 
– Många slarvar med underarbetet – alltså att grunda väggarna och sedan spackla, eftersom det är ett ganska tråkigt arbete. Den vanligaste frågan vi får är om det går att tapetsera direkt på väggen. Det går men min rekommendation är att orka göra även det tråkiga för ett bättre resultat. 

Det som kan hända om man hoppar över grundjobbet är att det blir blåsor i tapeten eller att man ser den gamla tapeten och dess skarvar under den nya. Det här märks särskilt när ljuset flödar in på sommaren och då känner sig många missnöjda och ångrar att de slarvade, menar Stefan. 

– Vi ger gärna råd kring hur man går tillväga och hur man underlättar arbetet för sig. Men i korthet, börja med att riva bort all gammal tapet om den är lös, grunda väggarna och spackla. Fundera direkt på om du vill måla om tak, karmar och foder runt fönster när du ändå håller på. I så fall gör du det innan du sätter tapeterna, för att slutligen montera tillbaka hyllor och tavlor. Det kan vara smart att fräscha upp allt när du ändå är igång, för ett finare helhetsintryck.

Hitta rätt färg eller tapet 
När det gäller val av färg eller tapet tycker Stefan att man ska fundera över hur stort rummet är, så att man inte väljer en alltför mörk tapet i ett trångt rum. Det gör nämligen att det känns ännu mindre. 

– En ljusare tapet ger mer luft och rymd i rummet. I ett sovrum eller vardagsrum kan man göra en fondvägg som är mörkare än övriga väggar eller har något roligt mönster, då tar det inte ner rymden i rummet samtidigt som det ger någonting extra. Hos oss är de ljusa färgerna mest populära, även om det har gått mer mot jordfärger än bara vitt. Men på fondväggar gillar folk mycket färger och blommor.