Möt antikexperten Karin Laserow på Bomässan


Karin Laserow är en känd antikhandlare och tv-personlighet. Hon driver butiken Laserow Antiques & Interiour Design med adresser i både Skåne och New York och har medverkat som antikexpert i tv-programmet ”Bytt är bytt”. På lördag på Bomässan i Växjö kommer du att kunna lyssna på Karins föreläsning och ställa dina egna frågor kring allt som rör antikviteter.

Vad ska man tänka på om man vill inreda med antikviteter i sitt hem?
– Det handlar om att känna efter vilka föremål som betyder någonting för just dig. Har du kanske ärvt något? Grunden är att skapa en bra balans mellan gammalt och nytt. Fokusera på att få en trevlig och lugnande helhet, förklarar Karin och fortsätter:

– Generellt brukar jag säga att om man ska inreda ett hem så ska man börja med de stora objekten och sedan gå nedåt i storlek.

Var hittar man antikviteterna?
– Antikviteter finns överallt. På loppisar, på digitala försäljningar eller hos de mer traditionella antikhandlarna. Tänk på att du kan renovera och på så sätt återanvända gamla föremål. Kanske kan du klä om stolen eller måla om byrån för att ge föremålet en mer individuell och unik prägel.

Vad som får kallas en antikvitet är delvis omdiskuterat, en vanlig definition är att föremålet ska ha minst hundra år på nacken. Men vissa har kortare tidsgräns än så.

Vad är ditt största antikvitetsfynd?
– Det beror på vad man menar med fynd. Det finns kortsiktiga och långsiktiga fynd. Ett långsiktigt fynd är för mig kandelabrar. Men en antikvitet kan ha olika typer av värde. Jag brukar dela in det i: kulturvärde, ekonomivärde, affektionsvärde och dekorationsvärde.

Vad är din favoritmöbel genom historien?
– Jag brukar säga att ”tingen talar men dom talar olika språk”. Det är omöjligt för mig att välja ut en favorit!

Hur många antikviteter har du själv hemma?
– Jag har många saker. Hemskt många, säger Karin och skrattar.

Missa inte Karins föredrag på lördag kl. 11.00 och 14.00.
Mellan kl. 12.00-13.00 har du chans att ställa dina egna frågor till Karin (vid Bomässans scen).