Nya byggnationer i Lidköping


Lidköping attraherar allt fler nya invånare och det finns ett behov av bostäder i alla dess former. Inom kommunen är nu flera spännande byggprojekt på gång för att möta behovet.

Det största projektet är den nya stadsdelen Hamnstaden i Västra Hamnen.
– Det kommer bli en levande och hållbar stadsdel med centralt och attraktivt läge vid vattnet, säger Henrik Falk, projektchef för Hamnstaden.

I den nya stadsdelen planeras för 1500 bostäder, både bostadsrätter och hyresrätter men även äganderätter. För den som vill bo med närhet till hamn- och båtliv är läget perfekt.
– Ett stort syfte med Hamnstaden är att flytta centrum närmare vattnet och en utmaning blir att få folk att komma till området för att få det levande, säger Henrik. Det finns vissa stråk som vi vill förstärka ut till området, bland annat Rörstransområdet.

Även i Hamnstaden kommer det finns mycket även för de som inte är boende i området.
– Vi vill ha verksamhetsstråk så att det blir levande dygnet runt. Vi har även ambitionen att bygga en strandpromenad, en strandpark och en badplats, säger Henrik.

Det första bostadskvarteret som planeras stå klart ligger vid småbåtshamnen och består av nio hus med totalt 300 bostäder, blandat hyresrätter och bostadsrätter. Här siktar man på inflyttning 2021-2022.

Vilken betydelse tror du att Hamnstaden kommer få för Lidköping när det är klart?
– Jag tror att det är en förutsättning för att nå vårt mål med 45 000 invånare, idag är vi drygt 39 000. Självklart behöver vi bygga på andra platser också men att ta detta område i anspråk är en del i att skapa attraktiva områden som gör att folk vill flytta hit och det frigör också befintliga bostäder vilket gör att man får igång en flyttkarusell. Det skapar möjligheter för alla.

Kommunens bostadsbolag AB Bostäder är en av aktörerna i Hamnstaden, men de har också kommande bostäder på flera andra håll i Lidköping.
– Vi har idag pågående byggnation för 116 nya lägenheter och det är väldigt mycket på gång. Och den produktionen vi har talar till alla målgrupper, allt från studenter till äldre och från de som vill ha en lite billigare hyra till de som vill ha en ny lägenhet med högre standard, de som vill bo centralt eller på landsbygden, säger Per Alexanderson, VD på AB Bostäder.

Lidåker

De bostäder som kommer stå klara först är Kv Tömmen med 52 hyresrätter där inflyttning planeras i feb och Kv. Tusenfotingen med 54 hyresrätter också med inflyttning i början av 2017. I Kv. Sädesärlan i populära Lidåker planeras för ytterligare 110 hyresrätter i tre hus, varav ett är ett trygghetsboende som kommer att visas på Bomässan i ett 3D-program.
– Du kan kolla hur en av lägenheterna ser ut inredd och oinredd. Du kan gå ut på balkongen och se vilken vy du får eller gå ner och se huset utifrån så att du får en känsla för det, säger Per.

I år är det tema Grönt Boende på mässan, hur jobbar AB Bostäder för miljön?
– Allt vi bygger följer miljöbyggnad Silver, det är grundbulten men vi gör mer än så. Vi har bland annat ett mål för hur mycket energi vi vill att byggnaden drar och på alla nya fastigheter vi bygger monterar vi till exempelvis in solceller. Vi har en bilpool som alla våra hyresgäster kan använda. Vi är också medvetna om vilka material vi använder när vi bygger så miljön är en fråga som ligger högt på vår agenda.

För dig som söker tomt i Lidköping kommer flera områden att bli klara för bostadsbyggande under 2017. Det är framförallt i Sjölunda som byggnation kommer att ske. Där kommer det finnas tomter både för villor och olika grupphusområden. Men om du redan idag vill ha en tomt i Lidköpings kommun finns det lediga tomter i Järpås, Mellby, Otterstad och Örslösa.

 

Detta händer i kommunens monter

  • Information om att bo i Lidköping och om läget för den nya stadsdel, Hamnstaden.
  • AB Bostäder visar Kv. Sädesärlan, Lidåker i 3D samt andra projekt. Passa på att få information om hur du ställer dig i Bostadskön.
  • Kommunens enhet Fastighet berättar om aktuella byggprojekt av skolor och äldreboenden.
  • Lediga tomter och bostadsbyggande som är på gång.

 

Föreläsning på mässan

Nyfiken på nya Hamnstaden? Missa inte Henrik Falk som föreläser på lördag kl. 14.00.

 

Ett par exempel på energisparande åtgärder.

  • Solcellsanläggningar för elproduktion installeras på pågående byggnationer.
  • Pågående och kommande projekt byggs enligt Miljöbyggnad Silver.
  • Ett mål är att minska energiförbrukningen ifrån 1995 till 2020 med 20 procent och 2050 med 50 procent. Resultatet efter 2015 är en samlad minskning på 35 procent!
  • Energieffektiva fönster har satts in i ca 20% av fastigheterna
  • Datoriserad styr- reglerutrustning har installerats i alla våra fastigheter så att vi centralt kan övervaka värme, ventilation och varmvatten i våra hus.