Pepparkakan som aldrig går ur tiden


I den lilla byn Jättendal i norra Hälsingland osar det pepparkaka året runt. Det är den berömda cederpepparkakan som bakats där sedan 1920-talet. En pepparkaksfavorit som vunnit Sveriges största smaktest två år i rad.

Hemligheten till framgången för just Kronans pepparkaka stavas cederooljaCederooljan är en citrusprodukt.

– Receptet till cederpepparkakan är hemligt, men det följde med en kallskänka från orten som jobbade ett år på  Dingersjö värdshus i Njurunda för över hundra år sedan. Vi använder fortfarande grundreceptet men har minskat på mängden socker idag, berättar Ulf.

Pepparkakans generella historia är oklar, men misstankar finns om att man mumsade på dem redan i Mesopotamien 1700 år f.Kr. Sedan avlöper berättelserna varandra, en av dem handlar om nunnorna som sålde pepparkakor som medicin i sina klosterapotek eftersom de ansågs ha en lugnande effekt. Faktum är att det först är under 1800-talet som vi svenskar börjat baka pepparkakor till just julen.

En populär souvenir
Idag är Kronans cederpepparkaka den mest sålda produkten på både Arlanda och Landvetter flygplats. Det är populärt att köpa med en burk som souvenir eller present från Sverige. Och den säljer lika bra året runt. 

Ulf tipsar om några favoritsätt att äta cederpepparkakan på:
– Det är populärt att äta den med olika ädelostar. Men den är även god ihop med sylt eller marmelad. Min personliga favorit är hjortronsylt!

 

Om Kronans

Kronans grundandes 1893 och är därmed ett av Sveriges äldsta varumärke. Sedan cederpepparkakan blev utnämnd till Sveriges godaste pepparkaka har verksamheten gått från 50-talet återförsäljare till 130 på bara två år. I är det Västerås och Norrköping som gäller. Kom förbi deras monter på Bomässan och provsmaka och bedöm själv, är det Sveriges bästa pepparkaka?