Planera våren redan nu i vinter


Antagligen är det inte t-shirtväder, vårsol och trevande blomknoppar du tänker på just nu. Men plötsligt står den där i farstun och knackar på. Våren. Och hos Åstorp Gårds handelsträdgård och butik har man lärt sig att det är lika bra att vara väl förberedd.

– Mitt bästa tips är att plocka fram bilder man tagit på sin trädgård under våren och sommaren. Titta på dem och skriv ned saker som du skulle vilja förbättra till nästa säsong. Kanske hade du planterat en växt som gillar sol i skuggläge? Eller behövde mer skydd mot insyn precis där du placerat fikabordet?, förklarar Malin.

Det handlar om att lära känna din trädgårds alla skrymslen och vrår. Finns det platser där snön alltid lägger sig först? Eller där morgondimman är kvar extra länge? Satsa på att hitta växter som passar på rätt plats i trädgården. Utifrån det här skapar du sedan en plan för hur du vill att din trädgård eller uteplats ska förändras till våren.

– Har man en färdig plan så är det egentligen bara att börja beställa fröer och växter redan nu. Det är särskilt bra att vara ute i god tid när det gäller buskar, träd och rosor. Om man till exempel vet att man vill ha ett persikoträd som passar i Forshaga, ja, då hinner jag kolla upp det och lägga in en beställning för att garantera att man har det när våren väl är här.

Något som har blivit alltmer trendigt är att odla sina egna ätbara örter, sötpotatis eller tomater. Förutom det ljuvliga i att kunna njuta av dina egenodlade kreationer så är det även praktiskt eftersom det inte kräver en trädgård. Det räcker med ett balkongräcke.

– Det här är också sådant som är smart att börja planera redan nu under vintern. Bläddra i frökataloger och beställ hem dina fröer i tid. Det är en sådan fantastiskt stor skillnad i smaken på örter man odlat själv jämfört med de man köper i butik, understryker Malin.

Konsten att välja rätt kruka
Krukor är pyntet i trädgården. Här kan du passa på att leka med både färger och former. Fundera över hur du vill att vårens krukor ska se ut.

– Terrakottakrukor funkar till det mesta. Annars brukar jag rekommendera lindesbergskrukan som är en lättviktskruka i EPP-plast. Den är miljövänlig, tillverkad i Sverige för svenska förhållanden, väldigt lätt och så finns den i svart och grått. Allt passar till svart och grått.

Malin tipsar om att välja krukor som både håller över tid och som är praktiska. Lätta krukor är bra för då kan du flytta dem enkelt vilket är skönt om du har en tyngre växt som till exempel en bambu, syren eller ett olivträd.

– Du måste även tvätta dina krukor efter varje sommar och då är det extra jobbigt med en tung kruka.

Glöm inte fikapauserna
Sist men inte minst: glöm inte att trädgården inte ska vara ett slitsamt jobb utan ett nöje. För vissa kanske nöjet är att bara ha en enorm gräsmatta, för andra är det att ha en lummig engelsk trädgård med små överraskningar. Det viktigaste är att det är njutbart.

– Man får inte glömma att skapa sittplatser för fika och umgänge. Trädgården ska inte bli en börda utan något som gör att man kan njuta ännu mer.