Populära Vallastaden tar sin form


Visionen om Vallastaden håller på att förverkligas. Hus växer fram, parker anläggs och Linköpings nya stadsdel är på väg att bli allt det som många pratat om så länge. I maj slogs det rekord med 14 byggkranar på plats!

– Det har hänt väldigt mycket det senaste året. Byggnationen har kommit igång rejält och det är ett otroligt tempo, husen skjuter upp som svampar ur marken, säger Simon Helmér, vd på Linköpingsexpo AB och ansvarig för Vallastaden 2017.

Bäckparken som går igenom stadsdelen blev klar förra sommaren och just nu anläggs Vallaparken i den nordöstra delen som ska bli klar nästa år.
– Framförallt har det tillkommit flera aktörer. Det är nu cirka 40 stycken som tillsammans bygger Vallastaden, berättar Simon Helmér.

I Vallastaden erbjuds allt från den ytsmarta enrummaren till stadsradhus. Det är också 15 familjer som bygger villor och radhus.
– Den stora variationen är väldigt unik. Flera av kvarteren har både villa, hyresrätter, radhus och bostadsrätter, säger Simon Helmér.

Vallastaden - Bäcken mot öst
ILLUSTRATION: Vallastaden 2017/Okidoki arkitekter

Varje kvarter har också ett eget felleshus, ett gemensamt hus på cirka 100 kvm.
– Där kan man ha middagar, festlokal, övernattningslokal eller kanske jobba. Och runt det skapas ett 150 kvm stort växthus som skapar ett mikroklimat som påminner om södra Spaninen, vilket gör att du kan förlänga säsongen genom att sitta ute och barnen kan leka där, säger Simon Helmér.

Strax innan årsskiftet flyttade den första invånaren in i en privat villa, Maria Grahns hus. Ytterligare två villor är också klara. Nästa större inflyttning är tidig vår 2017 då Stångåstaden planerar inflyttning i cirka 30 lägenheter. När Vallastaden står klart kommer det att innehålla cirka 1000 bostäder. Men det kommer också finnas parker, skolor, restauranger och butiker med mera.
– Vi bygger en stadsdel dit folk verkligen vill flytta. Det kommer bli fantastiskt!

Det återstår en hel del arbete innan allt ska stå färdigt.
Det återstår en hel del arbete innan allt ska stå färdigt.

Fakta/Vallastaden

På sikt kommer Vallastaden att innehålla:

  • 1000 bostäder; hyreslägenheter, bostadsrätter, äganderätter och småhus
  • Servicebostäder
  • 2 förskolor och 1 grundskola F-6
  • Restauranger och caféer
  • Butiker
  • Kontor
  • Bäckparken och Vallaparken
  • Parkeringsanläggning
  • Torg

Läs mer på www.vallastaden2017.se

ILLUSTRATIONER: Vallastaden 2017/Okidoki arkitekter