Så får du dina fönster att hålla längre


Dåligt underhållna fönster ser inte bara sjabbiga ut för ögat, de kan även innebära onödigt dyra elkostnader eftersom de släpper ut värme. Därför är det extra viktigt att se över sina fönster inför vintern. Richard Stenman från Göteborg fönsterrenovering guidar dig genom de vanligaste skadorna som du själv kan kolla efter. 

Möt Göteborgs fönsterrenovering i monter A19 på mässan.

– Om färgen släpper och träet under är mörkt och mjukt så är det ofta behov av rötlagning. Man bör titta efter sprucken färg eller kitt som släpper och ta hand om det innan röta börjar växa i fönstret, förklarar Richard.

Hans tips är att se över dina fönster årligen och att bättra på sprickor i färgen så fort de uppstår. Torka av fönstrens bågar och karm, inte bara glasen. Smuts ihop med solsken och regn sliter hårt på färgen.

– Det vanligaste problemet som vi brukar upptäcka under en fönsterrenovering är röta i bågar eller karm. Denna röta kan vara svår att veta omfattning innan man börjar ta bort ruttna delarna. Vi har varit med om enkla lagningar som tagit femton minuter och omfattande renovering som tagit flera timmar.

Andra skador som Richard och hans team ofta stöter på är trasiga beslag, som till exempel spanjoletter, eller mekaniska delar i vändbara fönster som ej går att öppna eller stänga längre. Även tätlisterna behöver vara i gott skick inför vintern för att inte släppa ut värmen i onödan. Dåliga tätlister släpper också in mycket ljud utifrån som kan vara störande.

– Ytterligare ett tips som är bra för miljön är att byta ut själva glaset i dina fönster mot energiglas, avslutar Richard.

Fönsterputsarskola
  1.     Ta en trasa och diskvatten och torka av fönstrets glas, bågar och karm med flödigt med vatten.
  2.   Därefter tar du en fönsterskrapa med gummilist som du använder på glaset. Samla upp vattnet med en torr trasa samtidigt som du drar av glaset med fönsterskrapan så inget smutsvatten skräpar ner väggar med mera. Byt diskvattnet när det blir missfärgat. 
  3.   För smuts som inte lossnar så får du ta till tidningspapper och gnugga. I värsta fall kan du använda dig av ett skarpt rakblad. Spraya fönsterputs eller diskvatten på rutan innan ”rakning” för att undvika repor på glaset.